:: Početna strana
:: ћирилица
:: latinica    :: O nama

 

    :: Zakoni

 

    :: Uredbe i pravilnici

 

    :: Miritelji i arbitri

 

    :: Pokretanje postupka

 

    :: Novosti

 

    :: Primeri dobre prakse

 

    :: Agencija u medijima

 

    :: Najčešća pitanja

 

    :: Korisni linkovi

 

    :: Informator

 

    :: Kontakt

 

Dobrodošli na zvaničnu prezentaciju republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova  

Agencijan je osnovana Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova (Sl.gl.125/04), po kome postupa i prva je institucionalizovana služba koja se bavi MIRNIM rešavanjem individualnih i kolektivnih radnih sporova. Nadležnost Agencije u individualnim sporovima su otkaz ugovora o radu i isplata minimalne zarade, a u kolektivnim sporovima povodom zaključenja, izmene i dopune kolektivnih ugovora, ostvarivanja prava na sindikalno organizovanje i štrajk. Strane DOBROVOLJNO pristupaju mirnom rešavanju spora, osim u delatnostima od OPŠTEG INTERESA, kada je mirenje obavezno.

PREDNOSTI MIRNOG – VANSUDSKOG REŠAVANJA U ODNOSU NA SUDSKO

-BRZINA – sporovi se rešavaju u zakonskom roku od 30 dana. Stranke mesec dana po otvaranju rasprave dobijaju PRAVOSNAŽNO i IZVRŠNO rešenje. Kolektivni spor se rešava bez nepotrebnog odugovlačenja, uz pomoć miritelja koga strane – poslovodstvo i sindikati SPORAZUMNO odrede, čime se svim učesnicima obezbeđuje RAVNOPRAVNOST. Stručnost i iskustvo nepristrasnog miritelja doprinose razvoju, unapređenju i toleranciji socijalnog dijaloga, čime se izbegava po sve najštetnija i najskuplja posledica-ŠTRAJK !
-BESPLATNO –
stranke u postupku ne snose nikakve troškove !
-NEPRISTRASNO –
arbitara – u individualnim sporovima, i miritelja – u kolektivnim, strane biraju SPORAZUMNO, sa liste iskusnih stručnjaka iz oblasti radnog prava, i same ravnopravno i aktivno učestvuju u postupku !
-ZAJEDNIČKI INTERES –
obe strane ŠTEDE vreme i novac ! U individualnim sporovima, koji zbog pretrpanosti sudova predmetima traju godinama, zaposleni tokom dugog postupka zapada u sve teži materijalni položaj, a poslodavcu se nagomilavaju troškovi naknade štete na ime izgubljene dobiti zbog nezakonitog otkaza, i raste kamata na neisplaćene plate ! U kolektivnim sporovima, opterećenim problemima tranzicije – privatizacijom i restruktuiranjem privrede, kao i niskim nivoom ekonomske demokratije i tolerancije, pomoć miritelja pomaže iznalaženju kompromisnog i funkcionalnog rešenja, prihvatljivog i za poslodavca i za zaposlene !

- HARMONIZACIJA ODNOSA SOCIJALNIH PARTNERA :-
-  PREVENTIVNO  (čl.16 – dobar KU   predupređuje spor, smanjuje  tenziju poslodavac – zaposleni  i ŠTRAJK )

-  EFIKASNO KAD ZAKASNI PREVENTIVA -  brže okončanje štrajka (najbolji primer je prekid štrajka i sporazum o spornim pitanjima u „Knjazu Milošu) !

 

CILJEVI

  • SMANJENJE BROJA ŠTRAJKOVA
  • RASTEREĆENJE SUDOVA
  • BRZO, EFIKASNO I JEFTINO REŠENJE RADNIH SPOROVA
  • UTICAJ NA REFORME RADNOG ZAKONODAVSTVA, KAO PREDUSLOV DRUŠTVENOG RAZVOJA I SOCIJALNE PRAVDE

:: Biografija direktora      
:: Biografija zamenika direktora

Sajt je ažuriran  jula 2014.

:: Početna strana :: O nama :: Zakoni :: Uredbe i pravilnici :: Miritelji i arbitri :: Obrazac :: Novosti :: Najčešća pitanja :: Korisni linkovi

Copyright © 2007 - Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova. All rights reserved.| Optimizovano za Internet Explorer