Активности

На ЕУРОФЕДОП скупу представљене надлежности Агенције

25. 06. 2024.

У Београду се 25. и 26. јуна 2024. године одржава семинар „Право на колективно преговарање и акцију“ у организацији Европске федерације синдиката у јавним службама EUROFEDOP (European Federation of Public Services Employees) уз подршку Европског центра за радничка питања EZA (European Centre for Workers' Questions) и ЕУ. Том приликом један од говорника на првом дану скупа је био и директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић.

Скуп је отворио председник ЕУРОФЕДОП Norbert Schnedl, као и Јадранко Вехар председник Националног синдиката радника поште и телекома Хрватске и Слађан Бобић председник Синдиката управе Србије.

Први дан скупа је имао две одвојене тематске целине, које је водио професор Лазар Јовески са Правног факултета „Ћирило и Методије“ из Скопља. У првој тематској целини се дискутовало о колективном преговарању, а позиције синдиката је представио Ивица Цветковић в.д. председника Синдиката правосуђа Србије, док је о позицијама послодаваца говорио Филип Лазовић заменик генералног секретара Уније послодаваца Црне Горе.

У другој тематској целини која се односила на спорове и њихова решења, позицију синдиката је представила Драгана Ђорђевић председница Самосталног синдиката културе Србије, док је на тему „Унапређење социјалног дијалога решавањем индивидуалних и колективних радних спорова“ говорио директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић.

На крају првог дана, отворена је врло активна дискусија свих учесника из преко 10 различитих земаља Европе.