Активности

Агенција прва институција у Србији која је добила престижни сертификат о потврди квалитета - CAF ефикасан корисник

20. 11. 2023.

Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова, 3. новембра 2023. године, додељен је престижни сертификат о потврди квалитета CAF ефикасан корисник (CAF Effective User) као првој институцији у Републици Србији која је испунила прописане стандарде квалитета.

Сертификат је додељен од стране Регионалног центра за менаџмент квалитета који је део Регионалне школе за јавну управу (РеСПА). Регионална школа за јавну управу је заједничка организација земаља Западног Балкана и ЕУ, основана са циљем сарадње и унапређења јавних администрација као поузданог и ефикасног сервиса за грађане и привреду, поготово у процесу приступања ЕУ.

Овим сертификатом одато је признање Агенцији за посвећеност у постизању изврсности пословних процеса, унапређењу квалитета рада и пружања услуга грађанима и привреди.

Заједнички оквир за процену или скраћено CAF (од Common Assessment Framework) је посебно прилагођен ЕУ модел управљања квалитетом у јавној управи. То је алат за самопроцену који се заједно користи од стране руководства и запослених како би анализирали и препознали своје снаге и области за унапређење. Коначни циљ је постизање изврсних резултата и утицаја на кориснике, грађане и друштво.

Управљање квалитетом се спроведи у Агенцији од 2022. године на основу „Споразума о имплементацији CAF модела управљања квалитетом“ у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и EУ пројекта „Подршка реформи јавне управе“.

Након успостављања CAF модела управљања квалитетом и његове успешне примене, Агенција се обратила Регионалном центру за менаџмент квалитета РеСПА са захтевом за процену и сертификацију. Након поступка екстерног CAF процењивања од стране међународне комисије (тзв. PEF поступак), Регионална школа за јавну администрацију (ReSPA) је одлучила да подржи препоруке независних проценитеља (EFAC-a) да се Агенцији додели ово престижно признање. Овај сертификат се додељује на три године, према подацима Европског института за јавну управу (EIPA), CAF систем квалитета има само око 4000 организација у целом свету.

Агенција је поносна што је прва у Србији добила ово престижно признање које нас уједно обавезује на континуирани рад на унапређењу услуга корисницима. Примена CAF модела нам је указала на то које су области за унапређење и дала алате за њихово побољшање, али и омогућила да идентификујемо снаге којима институција располаже.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова стиче право на коришћење посебне налепнице и логоа „CAF Effective User, CAF Excellence label“, а свечана предаја сертификата од стране РеСПА биће организована накнадно.

Комплатан извештај можете погледати ОВДЕ