Бесплатно

Добровољно

Непристрасно

Стручно

Активности

31. Децембар 2021.

Пуно успеха у Новој Години жели вам тим Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

28. Децембар 2021.

Републичку агенцију за мирно решавање радних спорова посетила је делегација из Републике Српске, из Агенције за мирно рјешавање радних спорова из Бања Луке. У делегацији из Републике Српске су били директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова Велибор Микач и Јована Борјан Лазута виша стручна сарадница за мирно рјешавање радних спорова.

У фокусу састанка била је сарадња Агенција, размена искустава и добрих пракси посебно у области заштите од злостављања на раду и мобинга. Разлог за наведено је што је у Републици Српској недавно усвојен Закон о спречавању злостављања на раду, док у Републици Србији имамо преко десет година искуства у овој материји.

Такође, Републичка агенција за мирно решавање радних спорова је искористила прилику да као пионир у имплементацији информационог система за вођење поступака колеге из Републике Српске упозна са функционалностима и предностима коришћења истог.

Микач и Лазовић су се сагласили да је наставак и продубљивање иначе успешне вишегодишње сарадње у интересу обе Агенције али и грађана Републике Србије и Српске.

У циљу даљег развоја односа Агенција, постигнута је сагласност о потреби одржавања заједничких обука, округлих столова, конференција и периодичних састанака у наредном периоду, на којима би се разговарало о релевантним праксама и свим актуелним темама из области рада.

17. Децембар 2021.

Дана 17. децембра одржана је завршна обука за миритеље и арбитре у 2021. години на којој су уручени сертификати Тренинг центра Међународне организације рада учесницима обуке од 6. до 8. октобра као и плакете за допринос развоја правног института мирног решавања радних спорова социјалним партнерима.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова и правни институт мирног решавања радних спорова је у сталном развоју у нашој земљи, истакао је директор Агенције Ивица Лазовић, и нагласио да можемо да се похвалимо подршком социјалних партнера, пре свега репрезентативних синдиката и послодаваца, али и треће стране социјалног дијалога, Републике Србије, која допринос пружа пре свега преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Плакете су уручене председници Уједињених гранских синдиката „Независност“, Чеданки Андрић, председнику Савеза самосталних синдиката Србије Љубисаву Орбовићу и председнику Уније послодаваца Србије Милошу Ненезићу. Уручење плакета је планирано и ресорној министарки за рад професорки докторки Дарији Kисић Тепавчевић која је спречена да присуствује на данашњем скупу, те ће њој плакета бити уручена накнадно, а у име професорке Кисић Тепавчевић присутнима се обратила државна секретарка др Стана Божовић. Она је поздравила учеснике и нагласила значај правног института мирног решавања радних спорова као великог цивилизацијског достигнућа.

У наставку обуке миритељима и арбитрима говорио је национални координатор Међународне организације рада господин Јован Протић, а након њега је први блок обуке одржао проф. др Бојан Урдаревић. Представница ИДЦ Милена Шошкић је упознала присутне са планираним активностима у наредном периоду. О решавању конфликата са психолошког аспекта говорила је Александра Станковић, а о најновијој судској пракси говорила је судија Уставног суда Лидија Ђукић.

16. Децембар 2021.

У поступку мирног решавања колективног радног спора поводом остваривања права на утврђивањe репрезентативности синдиката код послодавца у Специјалној болници за болести штитасте жлезде и болести метаболизма "Златибор", а који је покренут на предлог Удружених синдиката Србије „Слога“- Синдикат здравства и социјалне заштите, поступајућа миритељка Милица Радивојевић донела је препоруку о начину решавања колективног радног спора.

Миритељка је формирала Одбор за мирење у складу са законом, у који су ушле стране у спору. Уз посредство Републичке агенције за мирно решавање радних спорова стране у спору, пословодство и синдикат, имали су три конструктивне расправе по питању насталог спора око права на утврђивањe репрезентативности синдиката код послодавца у Специјалној болници за болести штитасте жлезде и болести метаболизма "Златибор" (Чигота). Међутим, није дошло до консензуса између страна у спору, те је послодавац у складу са Законом о мирном решавању радних спорова затражио од миритељке да предложи препоруку. На основу наведеног, миритељка је дала препоруку странама у спору, која даје могућност за решење спорних питања, али није обавезујућа.

15. Децембар 2021.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић посетио је веће синдикалне централе које често сарађују са Агенцијом – Конфедерацију слободних синдиката (КСС), Асоцијацију слободних и независних синдиката (АСНС) и Удружене синдикате Србије „Слога“ у циљу унапређења сарадње и разговора о даљим активностима. Тема разговора је била унапређење сарадње и промоција института мирног решавања радних спорова међу синдикалним члановима. Разматране су могућности за унапређење и интензивирање сарадње. Синдикалним централама је дистрибуиран и промотивни материјал Агенције у циљу афирмације могућности које имају у погледу заштите права пред Агенцијом.

У просторијама Конфедерацијe слободних синдиката (КСС) одржан је састанак са председником Ивицом Цветановићем 14. децембра. Састанак са председницом Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранком Савић одржан је у просторијама овог синдиката дана 15. децембра. Састанак са Удруженим синдикатима Србије „Слога“ и председником Жељком Веселиновићем одржан је у просторијама синдиката 15. децембра у присуству Предрага Ђурића, председника из синдиката здравства и социјалне заштите.

Закључено је да је допринос свих синдикалних централа у развоју правног института мирног решавања радних спорова значајан, а да има још доста простора за сарадњу у циљу хармонизовања радно-правног окружења у Републици Србији.

10. Децембар 2021.

На 21. седници Скупштине Уније послодаваца Србије која је одржана 10. децембра 2021. године, као гост присуствовао је директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић. Господин Лазовић се обратио присутним члановима Скупштине Уније и осврнуо се на успешну досадашњу сарадњу која је резултат залагања како претходног председника господина Атанацковића, тако и актуелног председника Милоша Ненезића. Наглашено је да простора за унапређење сарадње има још пуно и позвао све чланове Уније да искористе све могућности које им Агенција пружа. Захвалио се и свим члановима Уније на доприносу који пружају развоју правног института мирног решавања радних спорова.

У име Уније послодаваца Србије председник Милош Ненезић уручио је Повељу Уније послодаваца Србије Ивици Лазовићу, директору Агенције за мирно решавање радних спорова. Седници Скупштине је присуствовала и делегација Уније послодаваца Црне Горе, којој је такође уручена плакета за дугогодишње пријатељство и сарадњу.

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова представља пожељно средство за решавање несугласица у процесу рада, уз истовремено очување добрих односа између запосленог и послодавца. А управо добри односи, сарадња и дијалог воде успешном пословању на ниво предузећа или установе, односно економски успешном и социјално одговорном друштву”

Председник СССС

Љубисав Орбовић

/

Други о нама

Други о нама

“Послодавци подржавају механизме за мирно решавање радних спорова, јер су моћан алат који помаже странама у спору да саме нађу решење проблема, чиме доприносе развоју социјалног дијалога и равнотежи одрживог економског и социјалног напретка.”

председник Уније послодаваца Србије

Милош Ненезић

/

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова за раднике значи пре свега могућност да се радни спор реши у кратком року и да се не иде на суд. Ми охрабрујемо наше чланове да га користе што више, охрабрујемо и послодавце да користе овај институт, јер је неопходно да и они буду страна који тај институт прихвата.”

Председник УГС Независност

Чеданка Андрић

/

Агенција у медијима

SOS

mobing

0800-300-601

besplatan poziv

Преузмите нашу апликацију за мобилни телефон

The mobile application of the Republic agency for peaceful settlement of labor disputes is for everyone who wants to initiate the mediation procedure under the jurisdiction of the agency easy and quickly, as well as for those who want to learn more about the agency and its activities.

Goole play Преузмите апликацију
banner mobile phone