Ефективан CAF корисник

Стручно

Непристрасно

Бесплатно

Добровољно

Активности

12. Фебруар 2024.

Обука за вештине јавног наступа и подизање видљивости Републичке агенције за мирно решавање радних спорова која је одржана од 7. до 9. фебруара 2024. године у Сокобањи имала је за циљ подизање капацитета комуникационих вештина миритеља и арбитара и запослених у Агенцији. Тродневна обука реализована је у оквиру пројекта “Обезбеђење адекватних жалбених механизама за раднике у аутомобилској, електро и текстилној индустрији“, који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ уз реализацију Међународне организације рада (МОР).

Овој обуци присуствовало је преко 60 учесника, миритеља, арбитара, запослених у Агенцији, као и директори и гости из агенције за мирно решавање радних спорова из региона, Републике Српске (Босне и Херцеговине) и Републике Северне Македоније. Ово је тек друга обука од оснивања Агенције која се реализује на масован начин и ван седишта, захваљујући финансијској и логистичкој подршци наведених пројектних партнера.

У делу програма који је реализовао предавач др Иван Јефтовић учесници су били у прилици да кроз интерактивне вежбе савладају вештине јавног наступа. Они су стављани у разне улоге типичне за радне спорове и подстицани да сагледају проблеме из свих углова. У другом делу програма присутнима је представљен приступ комуникацијама на стратешки начин од стране експерата из Агенције за комуникације и односе са јавношћу „PR Mind“ Маје Џелатовић и Соње Ненић Андреев. Током овог сегмента миритељи и арбитри су упознати са активностима које они сами могу да спроведу како би представили свој рад локалној зајединици, а што је један од важних комуникационих циљева Агенције.

Сви учесници ове одличне обуке су добили прилику да активно учествују у дискусијама, да дају своје коментаре и изнесу своја запажања, а све са циљем да се Агенција приближи што већем броју грађана и да буде и даље кључна институција за брзо, ефикасно и бесплатно решава радних спорова, од мобинга и дискриминације преко разних материјалних спорова до измене и примене колективног уговора.

06. Фебруар 2024.

У уторак, 6. фебруара 2024. године, у просторијама Агенције у Београду, потписан је споразум између Републичке агенције за мирно решавање радних спорова и Канцеларије покрајинског омбудсмана. Споразум су потписали Покрајинска заштитница грађана доц. др Драгана Ћорић и директор Агенције др Ивица Лазовић.

Овом приликом Лазовић је истакао да ће споразум допринети бољој и ефикаснијој заштити радних права свих запослених на подручју АП Војводина. Истовремено указао је на предности које ће радници и послодавци остварити применом вансудских метода решавања радних спорова у односу на вођење доготрајних и скупих судских поступака. Потребно је да сви заједно активно радимо на промоцији мирног решавања радних спорова, нагласио је Лазовић

Покрајинска заштитница грађана доц. др Драгана Ћорић навела је да ће споразум грађанима омогућити брже и лакше решавање радних спорова уз помоћ миритеља и арбитара док ће се истовремено добити већи степен заштите радних права на нивоу Покрајне. Поред грађана, важно је и да послодавци, као јача страна у спору, схвате предности које овај институт нуди, завршила је.

31. Јануар 2024.

Републичка Агенција за мирно решавање радних спорова потписала је у среду, 31. јануара 2024. године, у Градској кући у Нишу, Споразум о сарадњи са Канцеларијом Регионалног омбудсмана у Нишу. Споразум су потписали Регионални омбудсман у Нишу Катарина Митровски и директор Агенције др Ивица Лазовић. Потписивању споразума присуствовала је и градоначелница Града Ниша Драгана Сотировски.

Директор Агенције др Ивица Лазовић похвалио је овом приликом препознавање значаја института мирног решавања радних спорова које су грађани Ниша и околине показали кроз велики број поступака који су водили пред Агенцијом. Истовремено Лазовић је изнео констатацију да је потребна стална промоција вансудских механизама заштите права радника како би што већи број људи био упознат са предностима које они носе. Он је присутнима представио рад и надлежности Агеније, осврнувши се и на резултате који су постигнути у претходном периоду.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је истакла да ће споразум грађанима омогућити брже, лакше и ефикасније решавање радних спорова уз помоћ миритеља и арбитара без судских поступака док ће запослени добити већи степен заштите права на локалу. Регионална омбудсманка у Нишу Катарина Митровски је навела да ће вођење спорова пред Агенцијом представљати велику уштеду и за Град и за појединце.

31. Јануар 2024.

На петој по реду Конференцији о жалбеним механизмима која је одржана у Нишу 31. јануара 2024. године представљене су могућности за заштиту радних права пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова. Конференција је организована у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Међународном организацијом рада (ILO) у Србији.

Са радом и надлежностима Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, као и на претходној конференцији, присутне је упознао др Ивица Лазовић, директор Агенције. Велики број представника синдиката из Нишавског округа и са југа Србије било је у прилици да сазна више о алтернативним механизмима за заштиту радих права и о могућностима примене тих механизама.

Кроз примере из досадашњег рада Лазовић је учесницима предочио ефикасност и ефективност решавања радних спорова пред Агенцијом. У наставку, присутни су били у прилици да поставњају питања и учествују у дискуцији а све са циљем да се институт мирног решавања радних спорова на што бољи начин приближи грађанима и да се отклоне све недоумице.

Поред наведеног, присутни су имали прилику да се упознају са применом и садржином нових прописа о дужној пажњи у ланцима снабдевања, значају за њихове компаније и синдикалне организације од Јелене Чановић Спасојевић са Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, а о заштити од дискриминације од Данијеле Ристовски из службе Поверенице за заштиту равноправности. Присуствовали су и високи представници синдиката, испред СССС Зоран Марковић, а испред УГС „Независност“ Милош Миљковић.

26. Јануар 2024.

На скупу под називом „CAF Open Day in Serbia” који је одржан 25. јануара у Новом Саду Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова свечано је уручен престижни сертификат о потврди квалитета „CAF ефективан корисник“. Сертификат је Агенцији уручен од стране директорке Регионалне школе за јавну администрацију (ReSPA) Маје Хандјиске-Трендафилове. Ова институција је у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, била организатор скупа.

Овом приликом истакнуто је да је Агенција прва институција у Републици Србији која је добила овај сертификат и друга на Западном Балкану, те да је њен допринос у промоцији подизања квалитета кроз модел самопроцене веома важан. Достизање изврсности у пружању услуга грађанима и привреди је приоритет јавног сектора, а Агенција је ту један од добрих примера који својим залагањем то потврђује. CAF процес унапређења квалитета је у Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова спроведен у складу са свим прописаним смерницама а активности су систематично праћене уз константно мерење ефеката примене.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић, захвалио се на несебичној помоћи коју је у овом процесу Агенција добила од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Регионалне школе за јавну администрацију (ReSPA), организације КДЗ и екстерних консултаната без које ништа од овога не би било могуће. Он је нагласио да је овај сертификат само почетак и да Агенција мора континуирано радити на унапређењу својих услуга како би испунила захтеве корисника. Такође, Лазовић је рекао да ће Агенција још интензивније радити на промоцији CAF модела управљања квалитетом међу другим институцијама јер то може донети добробит свима.

На скупу су, поред представника Агенције, говорили и Чедомир Ракић државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Маја Хандјиска Трендафилова директорка Регионалне школе за јавну администрацију (ReSPA), Ник Тијс (Nick Thijs) испред OECD SIGMA и многи други. Овај догађај окупио је бројне CAF практичаре из региона и ЕУ који су активно дискутовали о предностима имплементације CAF модела управљања квалитетом у институцијама земаља Западног Балкана.

17. Јануар 2024.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова потписала је у среду, 17. јануара 2024. године Споразум о сарадњи са Локалним обудсманом Града Крагујевца. Споразум су потписали др Ивица Лазовић директор Агенције и Јелена Миливојевић локални омбудсман Града Крагујевца. Потписивању су присуствовали и Мирослав Петрашиновић, члан Привременог органа Крагујевца и Гордана Дамњановић, члан комисије Привременог органа.

Овом приликом господин Лазовић је напоменуо да је веома значајно успоставити сарадњу између државних органа како би се на што бољи и ефикаснији начин одгорило потребама грађана. Он је истакао да би поступци мирног решавања радних спорова требало више да се промовишу и приближе грађанима, јер их запослени још увек не препознају довољно. Када запослени имају радни спор они по правилу иду на суд, а мало ко користи алтернативне методе као што су мирење и арбитража. У наставку, др Лазовић је упознао пристутне са радом и надлежностима Агеније и указао на предности које мирно решавање радних спорова носи у односу на судски поступак.

Локални омбудсман Града Крагујевца Јелена Миливојевић је истакла да су радни спорови изузетно заступљени у крагујевачкој судској пракси, поготово у јавном сектору, и да грађане треба усмеравати ка алтернативним методама решавања радних спорова, чему ће овај споразум допринети.

На крају, велики број присутних преставника синдиката и запослених у локалним предузећима били су у прилици да поставе питања и реше све недоумице у вези покретања и вођења поступка пред Агенцијом.

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова представља пожељно средство за решавање несугласица у процесу рада, уз истовремено очување добрих односа између запосленог и послодавца. А управо добри односи, сарадња и дијалог воде успешном пословању на ниво предузећа или установе, односно економски успешном и социјално одговорном друштву”

Председник СССС

Љубисав Орбовић

/

Други о нама

Други о нама

“Послодавци подржавају механизме за мирно решавање радних спорова, јер су моћан алат који помаже странама у спору да саме нађу решење проблема, чиме доприносе развоју социјалног дијалога и равнотежи одрживог економског и социјалног напретка.”

председник Уније послодаваца Србије

Милош Ненезић

/

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова за раднике значи пре свега могућност да се радни спор реши у кратком року и да се не иде на суд. Ми охрабрујемо наше чланове да га користе што више, охрабрујемо и послодавце да користе овај институт, јер је неопходно да и они буду страна који тај институт прихвата.”

Председник УГС Независност

Чеданка Андрић

/

Агенција у медијима

SOS

mobing

0800-300-601

besplatan poziv