Ефективан CAF корисник

Стручно

Непристрасно

Бесплатно

Добровољно

Активности

21. Новембар 2023.

Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова, 3. новембра 2023. године, додељен је престижни сертификат о потврди квалитета CAF ефикасан корисник (CAF Effective User) као првој институцији у Републици Србији која је испунила прописане стандарде квалитета.

Сертификат је додељен од стране Регионалног центра за менаџмент квалитета који је део Регионалне школе за јавну управу (РеСПА). Регионална школа за јавну управу је заједничка организација земаља Западног Балкана и ЕУ, основана са циљем сарадње и унапређења јавних администрација као поузданог и ефикасног сервиса за грађане и привреду, поготово у процесу приступања ЕУ.

Овим сертификатом одато је признање Агенцији за посвећеност у постизању изврсности пословних процеса, унапређењу квалитета рада и пружања услуга грађанима и привреди.

Заједнички оквир за процену или скраћено CAF (од Common Assessment Framework) је посебно прилагођен ЕУ модел управљања квалитетом у јавној управи. То је алат за самопроцену који се заједно користи од стране руководства и запослених како би анализирали и препознали своје снаге и области за унапређење. Коначни циљ је постизање изврсних резултата и утицаја на кориснике, грађане и друштво.

Управљање квалитетом се спроведи у Агенцији од 2022. године на основу „Споразума о имплементацији CAF модела управљања квалитетом“ у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и EУ пројекта „Подршка реформи јавне управе“.

Након успостављања CAF модела управљања квалитетом и његове успешне примене, Агенција се обратила Регионалном центру за менаџмент квалитета РеСПА са захтевом за процену и сертификацију. Након поступка екстерног CAF процењивања од стране међународне комисије (тзв. PEF поступак), Регионална школа за јавну администрацију (ReSPA) је одлучила да подржи препоруке независних проценитеља (EFAC-a) да се Агенцији додели ово престижно признање. Овај сертификат се додељује на три године, према подацима Европског института за јавну управу (EIPA), CAF систем квалитета има само око 4000 организација у целом свету.

Агенција је поносна што је прва у Србији добила ово престижно признање које нас уједно обавезује на континуирани рад на унапређењу услуга корисницима. Примена CAF модела нам је указала на то које су области за унапређење и дала алате за њихово побољшање, али и омогућила да идентификујемо снаге којима институција располаже.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова стиче право на коришћење посебне налепнице и логоа „CAF Effective User, CAF Excellence label“, а свечана предаја сертификата од стране РеСПА биће организована накнадно.

Комплатан извештај можете погледати ОВДЕ

20. Новембар 2023.

У поступку мирног решавања колективног радног спора у ЈП "Завод за уџбенике", а који је вођен поводом остваривања права на синдикално организовање и деловање, постигнут је договор страна у спору и потписан Споразум. Поступак је покренут на иницијативу Синдиката Завода за уџбенике, а за поступајућег миритеља је, вољом страна у спору, одређен Живко Кулић.

Поступајући миритељ је, у складу са законом, на првој расправи формирао Одбор за мирење у који су поред њега ушли представници страна у спору. После три одржане расправa потписана је Препорука о начину решавања колективног радног спора, а на основу ње и Споразум о решењу колективног радног спора, а којим је постигнута сагласност око свих спорних питања.

Послодавац у ЈП "Завод за уџбенике" и Синдикат Завода за уџбенике су показали како се може кроз социјални дијалог између запослених и послодавца доћи до правог решења, одлучивши се за поступак мирног решавања колективног радног спора у складу са препоруком Владе Републике Србије, да се спорови решавају мирним путем.

17. Новембар 2023.

Пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова, а по предлогу послодавца Народне банке Србије, покренут је поступак мирног решавања колективног радног спора. Друга страна у спору, Синдикат радника Народне банке Србије, је дао сагласност да се настали спор решава мирним путем. Предмет спора се односио на синдикално организовање и деловање код послодавца.

За поступајућег миритеља је решењем директора Агенције, а у складу са законом, одређен Миљко Ваљаревић. Он је на првој расправи формирано Одбор за мирење, а у који су ушли представници страна у спору и поступајући миритељ.

У току преговора стране у спору су показале висок степен разумевања за изнете предлоге као и висок степен међусобног уважавања. Након одржаних расправа усаглашена је заједничка препорука којом се препоручује начин решавања свих спорних питања, а коју су потписали представници страна у спору и поступајући миритељ.

Послодавац и синдикат у Народној банци Србије су у складу са препоруком Владе Републике Србије, а кроз поступак мирног решавања радног спора дали пример спремности на социјални дијалог, а све у циљу проналажења компромисних решења у интересу свих страна.

15. Новембар 2023.

Друга по реду Конференција о жалбеним механизмима одржана је у 15. новембра 2023. године у Новом Саду. Пред великим бројем представника синдиката и послодаваца представљене су могућности за заштиту радних права пред Агенцијом као екстерним механизмом заштите. Конференција је организована у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Међународном организацијом рада (ILO) у Србији.

Присутне је са радом, надлежностима Агенције и могућностима за покретање поступка упознао Милош Прокић, саветник у Агенцији. У свом излагању он се посебно осврнуо на предности који институт мирног решавања радних спорова носи са собом и указао на потребу растерећења судова пред којима се у просеку у току године покрене око 40.000 оваквих спорова. У наставку, учесници су били у прилици да постављају питања и учествују у дискусији.

Поред представника Агенције на скупу су говорили и представници водећих синдиката, представница кабинета Поверенице за заштиту равноправности и многи други.

08. Новембар 2023.

У посети Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова у периоду од 8. до 10. новембра боравила је делегација из Републике Северне Македоније. Циљ посете је био упознавање са системом решавања радних спорова у Републици Србији и примена добрих пракси из рада наше Агенције у оквиру реформе радног законодавства у области алтернативног решавања радних спорова који је у току у овој држави. Петочлану делегацију су чинили представници из Министарства за рад и социјална питања, представници медијатора и Међународне организације рада, Маја Папатолевска, Радмила Лошковска, Наташа Мечкароска Симјаноска, Илија Манасиев и Емил Kрстановски.

Са радом Агенције, правним оквиром мирног решавања радних спорова у Републици Србији и добрим праксама у раду госте је упознао директор Ивица Лазовић, о посебним програмима обука миритеља и арбитара и накнадама трошкова и наградама за рад миритеља и арбитара је говорила Драгана Андоновска, руководилац Групе за правне послове. Са процесом дигитализације у Агенцији и употребом модерних информатичких програма госте је упознала Јелена Голубовић, саветник у Агенцији, а о иновативним услугама и подизању видљивости механизама алтернативног решавања спорова говорио је Милош Прокић, саветник у Агенцији. Са конкретним случајевима и праксом, гости су имали прилике да директно причају са миритељима и арбитрима Агенције.

Агенција је веома поносна што постоји велико интересовање за нашу праксу и модел рада и што је Република Северна Македонија пета држава региона која се интересује за наш модел мирног решавања радних спорова и разматра могућности за импленентацију у свој правни систем. У овој држави је у току рад на новом Закону о мирном решавању радних спорова, а искуства са ове студијске посете послужиће у предлагању будућих решења.

03. Новембар 2023.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова организовала је, 03. новембра 2023. године, у Београду, у просторијама Агенције, радионицу за миритеље и арбитре на тему Mирење и посредовање у радним споровима - приступи управљања конфликтима и вештине посредника. Радионицу је одржала Милена Тасић, миритељка и арбитарка Агенције, а у циљу преношења знања и вештина стечених на сертификованом онлајн курсу Међународне организације рада и њиховог Центра за обуке из Торина.

Радионицу je отворио др Ивица Лазовић, директор Агенције, који је овом приликом истакао сарадњу са МОР која је допринела реализацији овог семинара и нагласио значај континуираног усавршавања миритеља и арбитара. Истовремено, Лазовић је упознао миритеље и арбитре са активностима које Агенција тренутно спроводи.

Присутни миритељи и арбитри су били у прилици да сазнају најновије праксе МОР-а у управљању конфликтима. Такође, учесници су могли да чују које то стандарде и принципе МОР примењује у мирењу и посредовању, који су приступи у решавању конфликта али и како тече процес мирења и посредовања из перспективе Међународне организације рада.

Миритељи и арбитри су имали прилику да постављају питања и учествују у дискусији, да износе своје виђење појединих ситуација и дилеме са којима су се они кроз праксу суочавали.

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова представља пожељно средство за решавање несугласица у процесу рада, уз истовремено очување добрих односа између запосленог и послодавца. А управо добри односи, сарадња и дијалог воде успешном пословању на ниво предузећа или установе, односно економски успешном и социјално одговорном друштву”

Председник СССС

Љубисав Орбовић

/

Други о нама

Други о нама

“Послодавци подржавају механизме за мирно решавање радних спорова, јер су моћан алат који помаже странама у спору да саме нађу решење проблема, чиме доприносе развоју социјалног дијалога и равнотежи одрживог економског и социјалног напретка.”

председник Уније послодаваца Србије

Милош Ненезић

/

Други о нама

Други о нама

“Мирно решавање радних спорова за раднике значи пре свега могућност да се радни спор реши у кратком року и да се не иде на суд. Ми охрабрујемо наше чланове да га користе што више, охрабрујемо и послодавце да користе овај институт, јер је неопходно да и они буду страна који тај институт прихвата.”

Председник УГС Независност

Чеданка Андрић

/

Агенција у медијима

SOS

mobing

0800-300-601

besplatan poziv