Активности

Делегација Републике Северне Македоније у посети Агенцији

07. 11. 2023.

У посети Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова у периоду од 8. до 10. новембра боравила је делегација из Републике Северне Македоније. Циљ посете је био упознавање са системом решавања радних спорова у Републици Србији и примена добрих пракси из рада наше Агенције у оквиру реформе радног законодавства у области алтернативног решавања радних спорова који је у току у овој држави. Петочлану делегацију су чинили представници из Министарства за рад и социјална питања, представници медијатора и Међународне организације рада, Маја Папатолевска, Радмила Лошковска, Наташа Мечкароска Симјаноска, Илија Манасиев и Емил Kрстановски.

Са радом Агенције, правним оквиром мирног решавања радних спорова у Републици Србији и добрим праксама у раду госте је упознао директор Ивица Лазовић, о посебним програмима обука миритеља и арбитара и накнадама трошкова и наградама за рад миритеља и арбитара је говорила Драгана Андоновска, руководилац Групе за правне послове. Са процесом дигитализације у Агенцији и употребом модерних информатичких програма госте је упознала Јелена Голубовић, саветник у Агенцији, а о иновативним услугама и подизању видљивости механизама алтернативног решавања спорова говорио је Милош Прокић, саветник у Агенцији. Са конкретним случајевима и праксом, гости су имали прилике да директно причају са миритељима и арбитрима Агенције.

Агенција је веома поносна што постоји велико интересовање за нашу праксу и модел рада и што је Република Северна Македонија пета држава региона која се интересује за наш модел мирног решавања радних спорова и разматра могућности за импленентацију у свој правни систем. У овој држави је у току рад на новом Закону о мирном решавању радних спорова, а искуства са ове студијске посете послужиће у предлагању будућих решења.