Активности

На јавној дебати у Нишу о дужној пажњи у ланцу снабдевања представљене могућности за заштиту права пред Агенцијом

31. 10. 2023.

На јавној дебата под називом „Немачки Закон о дужној пажњи у ланцу снабдевања - значај за људска права у Србији“ која је одржана 31. октобра 2023. године у сали Скупштине града Ниша, директор Агенције је учествовао као један од панелиста и говорио о могућностима за заштиту права запослених пред Агенцијом.

У дискусији су учествовали др Бобан Џунић председник Скупштине града Ниша, Санела Бахтијаревић из Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), Тања Линдел из Привредне коморе Србије, Александар Тодић из УГС Независност, Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију и Наташа Вучковић из Фондације Центар за демократију, као и представници привреде, синдиката, јавних институција, организација цивилног друштва, академске заједнице, медија.

Кроз јавну дебату подстиче се отворен и конструктиван дијалог између релевантних актера у циљу размене мишљења и искустава, промовише се одговорна пословна пракса и допринеси подизању свести и знања о овим прописима.

Немачки Закон о дужној пажњи у ланцу снабдевања ступио је на снагу у јануару 2023. године, а европска Директива о корпоративној одрживости дужне пажње је у расправи у Европској унији. Закон обавезује немачке компаније да од својих директних и индиректних добављача захтевају примену низа правила и стандарда у циљу заштите људских права и животне средине, укључујући и успостављање жалбених механизама. У области жалбених механизама за заштиту права радника, арбитража и мирење пред Агенцијом су веома ефикасан екстерни механизам.

Трибина је организована у оквиру пројекта „Иницијатива за глобалну солидарност“ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit).