Активности

На Конференцији о жалбеним механизмима у Суботици представљени механизми за заштиту права пред Агенцијом

01. 11. 2023.

На првој у низу Конференција о жалбеним механизмима, која је одржана 01. новембра 2023. године у Суботици (Палић), представљени су механизми за заштиту права пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова и указано је на могућности које постоје у нашем делокругу. Конференција је организована у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Међународном организацијом рада (ILO) у Србији.

Пред великим бројем представника послодаваца и синдиката директор Агенције, др Ивица Лазовић је представио институт мирног решавања радних спорова као екстерни механизам који добија улогу када се исцрпе сви интерни механизми решавања насталих спорова у оквиру компанија. Он је представио надлежности Агенције и указао на ефикасност и ефективност решавања радних спорова вансудским путем. Присутни су били у прилици да поставе питања и да кроз дискусију добију одговоре у вези дилема које су се јавиле.

Учесницима су се поред представника Агенције, обратили и представници водећих синдиката, представник кабинета Повереника за заштиту равноправности и многи други.