Активности

Одржана међународна конференција „Решавање радних спорова у Европи“ у Атини

05. 04. 2024.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова представила је свој рад и постигнућа на првој међународној конферецнији европских институција за мирно решавање радних спорова под називом „Решавање радних спорова у Европи“ која је одржана 05. априла 2024. године у Атини. Конференција је организована под покровитељством председнице Републике Грчке Катерине Сакеларопулу а од стране Организације за медијацију и арбитражу Грчке (O.ME.D) и Правног факултета Универзитета у Атини (NKUA) у сарадњи са Међународном организацијом рада (ILO).

Скуп је отворио помоћник министра за рад Републике Грчке господин Василис Спанакис који је пожелео добродошлицу учесницима уз наду да ће скупови попут овог унапредити праксу мирног решавања радних спорова у читавој Европи. Поред представника Агенције и домаћина из Грчке, конференцији су присуствовале и делегације институција које се баве мирним решавањем радних спорова из Белгије, Бугарске, Ирске, Португала, Шпаније, Шведске, Украјне и Велике Британије, руководство водећих синдиката и удружења послодаваца Грчке као и представници научне заједнице.

У свом обраћању директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, др Ивица Лазовић, представио је досадашњи рад и постигнућа наше Агенције. Он се осврнуо на законски оквир у коме Агенција ради и надлежности које има. Такође, господин Лазовић је учеснике упознао са начином избора миритеља и арбитара и улогом социјалних партнера у томе. Представио је ток поступка пред Агенцијом уз напомену да се спорови решавају брзо, ефинасно и бесплатно за све стране у спору. На крају, закључио је да су овакве конференције драгоцене за размену добре праксе и искустава и да имају огроман значај за унапређење института мирног решавања радних спорова.

На конференцији је покренута и иницијатива за формирање европске мреже институција за мирно решавање радних спорова чији би члан постала и Републичка агенција за мирно решавање радних спорова. Ова мрежа омогућила би континуирану сарадњу институција чланица уз одржавање стручних скупова на годишњем нивоу.