Активности

Одржана Прва интерактивна обука за миритеље и арбитре

22. 03. 2022.

Дана 22. марта одржана је Прва интерактивна обука за миритеље и арбитре у 2022. години. На отварању обуке уручена је плакета за допринос развоју правног института мирног решавања радних спорова ресорној министарки проф. др Дарији Кисић.

Проф. др Кисић честитала је миритељима и арбитрима на досадашњим успесима у раду, наводећи да корист од њиховог рада имају сви, од запослених, послодаваца, до целог друштва и државе. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало је идеју да се прошири мрежа миритеља и арбитара на територији целе Републике Србије и изразила је задовољство што сада имамо укупно 92 миритеља и арбитара, од којих су многи изабрани за градове где их никада раније није било.

Директор Агенције др Ивица Лазовић захвалио је министарки Кисић и Министарству на подршци Агенцији и доприносу у промовисању мирног решавања радних спорова. Како је додао, Министарство је Агенцију укључило у израду сета нових прописа на којима се ради, чиме се још више промовише овај институт.

У наставку обуке миритељима и арбитрима о техникама и тактикама преговарања говорио је проф. др Сенад Јашаревић са Правног факултета у Новом Саду, затим је национални координатор Међународне организације рада господин Јован Протић присутне упознао о активностима ове организације. Након првог блока, панел дискусију о судској пракси у области радних спорова водиле су судије др Бојан Божовић и Весна Душић из Новог Сада, као и Мила Лазић из Крагујевца. О вештинама посредовања говорила је проф. др Вера Деспотовић, едукатор и посредник.