Активности

Одржана прва заједничка конференција Агенције и локалних омбудсмана

10. 04. 2024.

Дана 10. априла 2024. године одржана је конференција „Радноправни аспекти људских права-теорија и примена“ у саорганизацији Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, Канцеларије Покрајинског омбудсмана, Канцеларије Локалног омбудсмана Града Крагујевца и Канцеларије Локалног омбудсмана Града Ниша, уз подршку Удружења омбудсмана Србије.

Изузетно je значајно што je том приликом потписан Споразум о сарадњи између Агенције и Удружења омбудсмана Републике Србије. Споразум су потписали директор Агенције др Ивица Лазовић и председник Удружења омбудсмана Србије Миљко Ваљаревић.

Циљ скупа, који је на једном месту окупио све локалне заштитнике грађана, било је стицање нових знања, размена добре праксе и дијалог о унапређењу заштите људских права и радних права која из њих проистичу. Учесници су били у прилици да чују ставове еминентних стручњака из ове области и да кроз интерактиван приступ изнесу своје идеје и запажања.

Скуп је отворио републички омбудсман мр Зоран Пашалић. Учеснике су у уводним обраћањима поздравили и др Гордана Дамњановић, помоћница градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права града Крагујевца, Катарина Митровска, локална омбудсманка града Ниша и Снежана Кнежевић, заменица покрајинске заштитнице грађана из Новог Сада.

О радноправном аспекту људских права, теорији и примени говорили су проф. др Бојан Урдаревић са Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и проф. др Марко Давинић са Правног факултета Универзитета у Београду.

Интерактивни део ове конференције је организован у виду панел дискусија – примери добре праксе, на тему дискусије: „Радноправни аспекти људских права - теорија и примена“ коју је модерирала доц. др Драгана Ћорић - покрајинска заштитница грађана, омбудсманка, а у којој су учествовали Миљко Ваљаревић, председник Удружења омбудсмана Србије, Јелена Миливојевић, локална омбудсманка града Крагујевца, Катарина Митровска, Локална омбудсманка Града Ниша и проф. др Живко Кулић, миритељ и арбитар Агенције.

На крају конференциje је отворена плодотворна дискусија о примерима и изазовима у пракси и раду локалних омбудсмана као и миритеља и арбитара Агенције.