Активности

Одржана регионална конференција Мреже агенција за мирно решавање радних спорова Западног Балкана

31. 03. 2023.

Тродневна годишња регионална конференција Мреже агенција за мирно решавање радних спорова, одржана је у Црној Гори у Будви од 28. до 30. марта 2023. године. Конференцији су присуствовали директори агенција и других тела за мирно решавање радних спорова и миритељи и арбитри из Црне Горе, Румуније, Бугарске, Републике Северне Македоније, Албаније, Републике Српске (БиХ), Грчке, Шпаније, Мађарске и Републике Србије.

Регионална конференција окупила је више од 30 учесника из земаља Западног Балкана уз фокус на тему унапређења институција за мирно решавање радних спорова кроз поређење остварених перформанси и система за вођење поступака.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Републике Србије др Ивица Лазовић је био један од уводних панелиста који је говорио о АСЛД апликацији која је развијена кроз ЕСАП 2 пројекат ради прикупљања кључних информација о индикаторима значајним за посматрање и разумевање института мирног решавања радних спорова на простору Западног Балкана. Он је истакао да, са становишта Агенције вредност ове апликације огледа се у могућности да кроз њу сагледамо свој положај у односу на друге институције из окружења које се баве мирним решавањем радних спорова, да упоредимо вредности показатеља и да кроз даљу сарадњу и консултације предузмемо евентуалне корективне акције у процесима рада.

Другог дана конференције, учеснике је са праксом мирног решавања радних спорова у Грчкој упознао проф. др Костас Пападимитриоу са Правног факултета у Атини и председник ОМЕД из Грчке организације за медијацију и арбиражу. Такође, Диего Рибера из Шпаније је говорио о искуствика шпанске Фондација за међуконфедерално посредовање и арбитражу.

Цео догађај је организован као део пројекта Employment and Social Affairs Platform 2 ESAP 2, који представља регионални пројекат финансиран средствима Европске уније, а имплементиран од стране Међународне организације рада (ILO) и Регионалног савета за сарадњу. Кроз ESAP 2 пројекат тим Међународне организације рада, између осталог, пружа подршку земљама Западног Балкана у унапређењу и развоју института мирног решавања радних спорова.