Активности

Одржана завршна обука за миритеље и арбитре

02. 12. 2022.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова одржала је Другу интерактивну обуку за миритеље и арбитре у 2022. години. Обука на тему „Радни спорови у пракси“ реализована је 02. децембра 2022. године у Палати „Србија“ уз присуство великог броја миритеља и арбитара.

Добродошлицу присутнима пожелео је директор Агенције, др Ивица Лазовић, који је истакао значај континуираног одржавања оваквих скупова на којима миритељи и арбитри имају прилику да усаврше своја знања, размене искуства и добију нова сазнања везано за актуелну судску праксу.

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, представила је присутнима делокруг рада Повереника уз посебан осврт на заштиту од дискриминације, као област којом се заједно бавимо, али и на предстојећу интензивну сарадњу. Она је нагласила да постоји доста простора за сарадњу између Агенције и Повереника уз навођење пројекта који ће се реализовати у току наредне године у партнерству између немачког ГИЗ-а, Међународне организације рада, Повереника за заштиту равноправности и Агенције. Са актуелностима из домена деловања Међународне организације рада присутне је упознао Јован Протић, координатор МОР-а за Србију.

Инспиративно предавање на тему спречавања дискриминације на раду и везано за рад одржала је проф. др Љубинка Ковачевић са Правног факултета Универзитета у Београду.

О злостављању на раду, препознавању и спречавању, као и последицама које оно оставља на појединца и колектив говорила је психијатар Института за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић“ мр сци др Марјана Тркуља.

Посебно занимљив и користан део било је упознавање са актуелном судском праксом у области радних спорова, а о којој су говорили Предраг Трифуновић, судија Врховног касационог суда у пензији и др Бојан Божовић, судија Вишег суда из Новог Сада. Са искуствима из праксе мирног решавања радних спорова учеснике је упознао проф. др Живко Кулић, миритељ и арбитар Агенције од оснивања.