Активности

Одржана завршна обука за миритеље и арбитре

25. 12. 2023.

Друга по реду интерактивна и уједно завршна обука за миритеље и арбитре у овој години одржана је 25. децембра 2023 године у Палати „Србија“. Обуци су поред великог броја миритеља и арбитара присуствовали и социјални партнери и представници Међународне организације рада.

Скуп је отворио директор Агенције др Ивица Лазовић који се захвалио миритељима и арбитрима на континураној спремности на усавршавање и редовним посетама свим обукама које Агенција организује. Он је искористио прилику да пристутне упозна са тренутним дешавањима у Агенцији и уједно најавио будуће кораке у раду.

Са актуелном судском праксом у области радних спорова миритеље и арбитре упознали су Небојша Ђуричић, судија Вишег суда у Београду, Весна Душић, судија Апелационог суда у Новом Саду и др Бојан Божовић, судија Вишег суда у Новом Саду. У наставку, изузетно предавање на тему колективног преговарања одржао је проф. др Сенад Јашаревић са Правног факултета у Новом Саду који је посебан акценат ставио на тренутно актуелне случајеве вођења колективних преговора у свету и код нас указујући на добре и лоше праксе.

На крају, организована је панел дискусија чланова Сталног радног тела за колективно преговарање и мирно решавање радних спорова Социјално-економског савета Републике Србије а на тему колективног преговарања и могућност доприноса Републичке агенције за мирно решавање радних спорова колективном преговарању. Панелисти, међу којима су били представници оба репрезентативна синдиката Александар Марковић из СССС и Драгица Мишљеновић из УГС „Независност“, као и Јелена Јевтовић из Уније послодаваца, покушали су да кроз анализу и дискусију утврде на који начин може да се превазиђе криза и подигне свест о потреби за колективним преговарањем. Миритељи и арбитри су били у прилици да постављају питања и да активно учествују у разговору.