Активности

Одржани састанци Агенције са УГС „Независност“ и Савезом самосталних синдиката Србије (СССС)

08. 12. 2021.

Дана 08. децембра 2021. године директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић посетио је репрезентативне синдикате у Републици Србији – УГС „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије (СССС) у циљу унапређења сарадње и разговора о даљим активностима. У одвојеним састанцима, разговарало се о промоцији института мирног решавања радних спорова међу синдикалним члановима који су корисници услуга Агенције и анализирана су досадашња искуства и сарадња. Разматране су могућности за унапређење и интензивирање сарадње и специјализованих едукација за синдикално чланство. Договорена је и дистрибуција промотивних материјала Агенције међу синдикалним чланством како би се упознали са могућностима које имају у погледу заштите права пред Агенцијом. Анализирано је и искуство у поступцима који су вођени пред Агенцијом и закључено је да је досадашња пракса најбоља препорука за даљу сарадњу, али да има простора и за унапређење.

У просторијама УГС „Независност“ у Нушићевој 21 састанак је одржан са новоизабраном председницом Чеданком Андрић, а у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије на Тргу Николе Пашића са председником Љубисавом Орбовићем.

Закључено је да је допринос репрезентативних синдиката у развоју правног института мирног решавања радних спорова био велики, а да је Агенција била и остала права адреса за мирно решавање колективних и индивидуалних радних спорова водећи рачуна о интересима све три стране социјалног дијалога - запослених, послодаваца и Републике Србије.