Активности

Пета конференција о жалбеним механизмима одржана у Нишу

31. 01. 2024.

На петој по реду Конференцији о жалбеним механизмима која је одржана у Нишу 31. јануара 2024. године представљене су могућности за заштиту радних права пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова. Конференција је организована у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Међународном организацијом рада (ILO) у Србији.

Са радом и надлежностима Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, као и на претходној конференцији, присутне је упознао др Ивица Лазовић, директор Агенције. Велики број представника синдиката из Нишавског округа и са југа Србије било је у прилици да сазна више о алтернативним механизмима за заштиту радих права и о могућностима примене тих механизама.

Кроз примере из досадашњег рада Лазовић је учесницима предочио ефикасност и ефективност решавања радних спорова пред Агенцијом. У наставку, присутни су били у прилици да поставњају питања и учествују у дискуцији а све са циљем да се институт мирног решавања радних спорова на што бољи начин приближи грађанима и да се отклоне све недоумице.

Поред наведеног, присутни су имали прилику да се упознају са применом и садржином нових прописа о дужној пажњи у ланцима снабдевања, значају за њихове компаније и синдикалне организације од Јелене Чановић Спасојевић са Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, а о заштити од дискриминације од Данијеле Ристовски из службе Поверенице за заштиту равноправности. Присуствовали су и високи представници синдиката, испред СССС Зоран Марковић, а испред УГС „Независност“ Милош Миљковић.