Активности

Посебна сарадња у области заштите радних права мањинских заједница и осетљивих друштвених група

11. 12. 2023.

Споразум о сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог који је потписан на конференцији „Бизнис и људска права“ 11. децембра 2023. године у Дому Народне скупштине Републике Србије створиће основ за посебну сарадњу у области заштите радних права мањинских заједница и осетљивих друштвених група. Меморандум су потписали директор Агенције др Ивица Лазовић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

Споразумом су дефинисани циљеви, области и кораци будуће сарадње. Потписници споразума су изјавили да постоји доста простора за подстицање друштвеног дијалога у области заштите радних права мањинских заједница и осетљивих друштвених група кроз алтернативене механизме за решавање спорова и размену искустава у вези са заштитом и унапређењем људских и мањинских права у области рада.

Конференција о пословању и људским правима је подржана и организована од стране УНДП-а и Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а представља први корак ка широј имплементацији и препознавању Руководећих принципа УН-а о пословању и људским правима и других релевантних механизама. Окупила је велики број учесника и панелиста из Србије и Европске Уније, представнике државних институција, приватног сектора, синдиката, различитих организација УН, универзитетске професоре и многе друге.

На панелу са темом „Заштита људских права у корпоративној сфери“ директор Агенције, др Ивица Лазовић, говорио је о могућностима за заштиту радних права пред Агенцијом. Он је присутне упознао са надлежностима Агенције, досадашњим радом и истакао важност промовисања института мирног решавања радних спорова како међу послодавцима тако и међу радницима и синдикатима. У наставку, присутни су били у прилици да поставе питања панелистима и да учествују у дискусији.

Кроз отворен разговор и дискусије конференција је указала на потребу додатне пажње у заштити људских права, укључујући и радна права. Истовремено, указала је на важност развоја партнерства између релевантних институција, укључујући државне институције, независна тела, синдикате, пословне асоцијације, организације цивилног друштва и академске зајднице.