Активности

Потписан споразум о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

16. 03. 2023.

У среду 15. марта 2023. године потписан је Споразум о сарадњи између Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Републичке агенције за мирно решавање радних спорова. Тим поводом је одржана и изузетно посећена трибина „Мирно решавање радних спорова“ на којој су поред студената присуствовали и бројни наставници Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Споразум су потписали декан Правног факултета у Косовској Митровици проф. др Слободанка Ковачевић Перић и директор Републичкe агенцијe за мирно решавање радних спорова др Ивица Лазовић.

Директор Агенције др Ивица Лазовић, се захвалио проф. др Слободанки Ковачевић Перић на доприносу промоцији института мирног решавања радних спорова и том приликом јој уручио Плакету Агенције за изузетну вишегодишњу сарадњу, у ванредним условима у којима овај Факултет функционише.

Проректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Владимир Боранијашевић је са сарадницима организовао пријем за директора Агенције на коме су представили ситуацију и сложене околности у којима функционишу на завидном нивоу. Разговарало се и о значају међуинституцијалне сарадње са различитим државним органима како би студенти добили могућност стицања праксе и стручног усавршавања. У том правцу, планирана је даља сарадња.

Такође, господин Лазовић је истакао да је веома поносан што је правни механизам мирног решавања радних спорова профункционисао и на Косову и Метохији. Од оснивања Агенција није имала миритеље и арбитре на просторима Косова и Метохије и није вођен ни један поступак мирног решавања радних спорова. Уз мало залагања, за само две године то се променило, те ова Агенција сада има миритеље и арбитре на Косову и Метохији, као и прве поступке мирног решавања и индивидуалних и колективних радних спорова. За све наведено значајна је сарадња са Универзитетом.

Циљ потписаног Споразума је успостављање сарадње потписница која ће допринети развоју и унапређењу капацитета Републичке агенције за мирно решавање радних спорова и Правног факултета из Косовске Митровице. Потписивањем споразума створене су могућности за додатно усавршавање и стручну праксу студената овог факултета, као и миритеља и арбитара Агенције и промовисање института мирног решавања индивидуалних и колективних радних спорова међу студентима, као и за размену информација и искустава, учешће у реализацији пројеката, организовање семинара и скупова, те развој издавачке делатности у областима од обостраног интереса.