Активности

Представљање мирног решавања радних спорова у Основном суду у Чачку

02. 03. 2023.

У оквиру пројекта „Отворена врата правосуђа“ у Основном суду у Чачку у четвртак 2. марта 2023. године организовано је представљање мирног решавања радних спорова за заинтересовану јавност у овом граду. Модератор скупа је био Блажо Недић адвокат и медијатор, а панелисти су били судија Иван Дробњак из Основног суда у Чачку и директор Агенције Ивица Лазовић.

У препуној судници 1 Основног суда у Чачку су дошле многе заинтересоване судије, адвокати, вештаци, представници синдиката и грађани.

Говорило се првенствено о судској пракси и надлежностима Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, о томе који су спорови подобни за мирно решавање пред Агенцијом, о индивидуалним радним споровима, арбитражи, току поступка, избору арбитра и миритеља, колективним споровима, о томе зашто је рад Агенције значајан синдикатима и који су бенефити решавања спора пред Агенцијом у поређењу са судским поступком. Посебна пажња је посвећена мобингу и злостављању на раду и пракси мирног решавања ових предмета, али и многим другим темама. Након формалног дела, постављена су и бројна питања о којима се разговарало.