Активности

Промоција надлежности Агенције

25. 09. 2023.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова представила је током септембра, на позив социјалних партнера, свој рад, искуства и надлежности, на више различитих догађаја.

На конференцији: „Ефикасни жалбени механизми Оснаживање - гласа радника у Србији“ у организацији Иницијативе за глобалну солидарност и Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ - Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) одржаној дана 8. септембра у Београду, представљене су надлежности Агенције за представнике двадесетак компанија, синдиката и удружења. Овој конференцији су, између осталих, присуствовали и министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов, Пјер Крамреј, саветник за рад и социјална питања, Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији, Александра Петровић, сарадница за људска права Тима Уједињених нација и Јохана Волмајер из Иницијативе за глобалну солидарност.

На позив Заједнице синдиката Србије, на скупу у оквиру радничких спортских игара на Охриду, који је окупио преко пет стотина учесника из целе Србије, у периоду од 5. до 7. септембра, Агенција је имала прилику да представи своје надлежности. Том приликом Агенцији је уручена и захвалница за успешну сарадњу.

Такође, на семинару „Изградња капацитета за радничке организације: Јачање вештине преговарања: “Win–win” преговори“ у организацији Европског центра за радничка питања (ЕЗА) и РС БОФОС, дана 23. септембра у Врњачкој Бањи, за представнике 11 земаља и бројних финансијских и банкарских институција из Србије, представљене су надлежности Агенције кроз тему: „Шта ако, упркос свим напорима, дође до сукоба у процесу преговора? Предности мирног решавања радних спорова и посредовања у радним споровима.“