Активности

Рад Агенције представљен на завршној конференцији ЕСАП2 пројекта у Тирани

07. 12. 2023.

Дводневна конференција Мреже агенција за мирно решавање радних спорова са темом „Иновације, учење, акција: Одговори на формализацију и побољшане радне услове“ одржана је у Тирани, Република Албанија, од 5-6 децембра 2023. године. Конференција је окупила велики број представника институција из Србије, Албаније, Грчке, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Северне Македоније које се баве мирним решавањем радних спорова и инспекцијским пословима, запошљавањем и радним односима као и представнике синдиката. Такође, на скупу су учествовали и високи званичници Међународне организације рада и представници академског сектора из Немачке, Белгије и Грчке.

Скуп су отворили Ada Huibregtse, главни технички саветник (МОР), Claire Harasty, Директор DWCT/CO из Будимпеште (МОР), Fiona McCluney, УН координатор из Албаније и Olta Manjani заменик министра економије и финансија Републике Албаније.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Републике Србије др Ивица Лазовић, је био један од панелиста који је говорио о раду Агенције и значају пројекта ЕСАП2 као катализатору регионалне сарадње. Он је истакао добробити које стварање Мреже агенција за мирно решавање радних спорова има за све чланове мреже. Такође указао је на то колико је важна размена искустава са колегама из региона и да је то пут којим морамо да идемо и у будућности како бисмо остварили напредак.

Значајна пажња конференције усмерена је и на потребу развоја регионалне сарадње у области изградње и унапређења социјалног дијалога. Такође, учесници су се бавили и питањима улоге и утицаја дигитализације и вештачке интелигенције на радне односе, затим реформама у политици минималних зарада, питањима сезонског и неформалног рада, као и темом безбедности и здравља на раду.

Цео догађај је организован као део пројекта Employment and Social Affairs Platform2 (ESAP 2), који представља регионални пројекат финансиран средствима Европске уније, а имплементиран од стране Међународне организације рада (ILO) и Регионалног савета за сарадњу. Кроз ESAP 2 пројекат тим Међународне организације рада, између осталог, пружа подршку земљама Западног Балкана у унапређењу и развоју института мирног решавања радних спорова.