Активности

Регионална размена добрих искустава и пракси у Црној Гори

22. 12. 2023.

На позив Агенције за мирно рјешавање радних спорова Црне Горе, у Подгорици је 20 и 21. децембра 2023. године одржана Годишња обука за миритеље и арбитре Црне Горе, на којој су поред делегације наше Агенције присуствовали представници Агенције за мирно рјешавање радних спорова Републике Српске, представници синдиката и послодаваца у Црној Гори, као и регионални представници Међународне организације рада.

Обуку је отворила Енеса Растодер директорица ове Агенције, која је назначила значај рада Агенције за Црну Гору, али и постојање институција за мирно решавање радних спорова у региону и дугогогодишњу добру сарадњу. Присутнима су трипартитни дух ових институција потврдили и представници Уније слободних синдиката и Удружења послодаваца. Поздравну реч су дали и Велибор Микаћ директор ЈУ „Агенцији за мирно рјешавање радних спорова“ из Бања Луке и Ивица Лазовић директор наше Агенције.

У дводневном радном делу који је био богат панел дискусијама, обрађене су бројне теме као што је: Значај и улога мирног решавања радних спорова – Искустава из региона, са посебним прегледом праксе Федералне службе за мирење Сједињених америчких држава; Мирно решавање радних спорова у Црној Гори, Републици Србији и Републици Српској – студије случајева; Kолективни радни спорови - разлика између индивидуалних и колективних радних спорова-пракса, Вештине преговарања, значај дијалога, лекције из праксе, Прописи о дужној пажњи у ЕУ, Информатички системи за вођење поступака, дигитализација и праксе, Отворена питања око примене Закона. У презентовању тема су учествовали бројни предавачи, а неки од њих су проф.др Живко Kулић, Драгана Андоновска , мр Милица Kовач Орландић, Светлана Баровић, Миланка Мрдак, Армин Бећирагић, Татјана Бакић, др Јован Протић, Енеса Растодер, Велибор Микаћ, др Ивица Лазовић и Јована Борјан.

Посета Агенцији за мирно рјешавање радних спорова и упознавање са актуелном праксом решавања спорова у Црној Гори као и представљање актуелне праксе у области решавања радних спорова у Републици Србији, било је од значаја за све учеснике имајући у виду сличне практичне проблеме и питања са којима се суочавају у пракси. На састанку је усаглашено и више закључака у циљу општег унапређења решавања спорова и унапређења квалитета целокупног пословања ових институција.