Активности

Састанак са делегацијом Републике Српске

28. 12. 2021.

Републичку агенцију за мирно решавање радних спорова посетила је делегација из Републике Српске, из Агенције за мирно рјешавање радних спорова из Бања Луке. У делегацији из Републике Српске су били директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова Велибор Микач и Јована Борјан Лазута виша стручна сарадница за мирно рјешавање радних спорова.

У фокусу састанка била је сарадња Агенција, размена искустава и добрих пракси посебно у области заштите од злостављања на раду и мобинга. Разлог за наведено је што је у Републици Српској недавно усвојен Закон о спречавању злостављања на раду, док у Републици Србији имамо преко десет година искуства у овој материји.

Такође, Републичка агенција за мирно решавање радних спорова је искористила прилику да као пионир у имплементацији информационог система за вођење поступака колеге из Републике Српске упозна са функционалностима и предностима коришћења истог.

Микач и Лазовић су се сагласили да је наставак и продубљивање иначе успешне вишегодишње сарадње у интересу обе Агенције али и грађана Републике Србије и Српске.

У циљу даљег развоја односа Агенција, постигнута је сагласност о потреби одржавања заједничких обука, округлих столова, конференција и периодичних састанака у наредном периоду, на којима би се разговарало о релевантним праксама и свим актуелним темама из области рада.