Активности

Студенти Правног факултета у Београду у традиционалној посети

29. 11. 2023.

Традиционална посета студената завршне године Правног факултета Универзитета у Београду, који слушају предмет радно право, Агенцији, реализована је 29. новембра 2023. године у Палати Србија. Посета је организована у оквиру потписаног Споразума о сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Београду а предводили су је проф. др Љубинка Ковачевић и доц. др Филип Бојић.

Догађај је отворио директор Агенције, др Ивица Лазовић, који је исказао задовољство због дугогодишње сарадње која постоји између Агенције и ове високошколске институције. Он је истакао да су врата Агенције отворена за студенте који желе да се у својим стручним радовима баве институтом мирног решавања радних спорова, као и онима који желе да реализују стручну праксу у Агенцији.

Студенти су, кроз излагање, могли да се упознају са правним оквиром у коме Агенције послује, њеним надлежностима, упоредном праксом и статистиком. У наставку, Лазовић је говорио о актуелностима везаним за рад Републичке агенције за мирно решавање радним спорова.

Драгана Андоновска, виши саветник у Агенцији, упознала је студенте са примерима из досадашње праксе рада Агенције. Она је показала како се, када постоји добра воља страна у спору, и неки од најкомпликованијих радних спорова могу решити мирним путем, без вођења дуготрајног судског поступка. Са процесима дигитализације и дигиталне трансформације у Агенцији учеснике је упознала Јелена Голубовић, саветник у Агенцији.

Упознавање са радом Агенције завршено је разговором са студентима, у коме су студенти постављали питања и износили своја мишљења и дилеме о алтернативним видовима решавања радних спорова у Републици Србији.