Активности

Студијска посета Федералној служби за мирење и посредовање САД прва активност ка унапређењу сарадње

04. 07. 2023.

Делегација Републичке агенције за мирно решавање радних спорова и Међународне организације рада, боравила је у студијској посети Федералној служби за мирење и посредовање Сједињених Америчких Држава (FMCS) од 26. до 30. јуна 2023. године. Ова посета је организована у циљу размене добрих пракси, као и идентификовања могућих области за унапређење и развој капацитета Агенције. FMCS је изабран као партнер јер је директно допринео оснивању Агенције пре 19 година, уводећи у Републици Србији механизам алтернативног решавања радних спорова у складу са својом великом праксом и искуством. Ова посета је реализована захваљујући подршци Међународне организација рада (ILO) у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Федерална служба за мирење и посредовање, основана је 1947. године на основу тзв. Тафт-Хартлијевог закона, као независна агенција чија је мисија очување и промовисање мира и сарадње између синдиката и послодаваца. Са седиштем у Вашингтону и још шест региона који обухватају преко 60 теренских канцеларија, ова федерална служба пружа услуге медијације и решавања конфликата у индустрији и владиним агенцијама.

Наша делегација је имала прилику да се састане са директором FMCS-а, господином Хавијером Рамирезом, и детаљније упозна са организационим, структурним и стратешким системима агенција за алтернативно решавање спорова. Циљ састанака био је да се проуче и упореде системи решавања спорова у САД-у и Србији, идентификују користи и добре праксе, као и развој интерних процеса. Директор Рамирез је након уводне презентације обимног законодавства о алтернативном решавању спорова у САД-у отворено поделио мисију и визију FMCS-а, њихове изазове и начине на које покушавају да их превазиђу. Поред овог састанка, делегација РАМРРС-а имала је прилику да разговара са комесаром FMCS-а, Бет Шиндлер, заменицом директора теренских операција, и комесаром FMCS-а, Валтером Даром, менаџером теренских операција, о конкретним поступцима у FMCS-у (цео ток), рутирање и додељивање случајева, евалуација рада медијатора и арбитара, управљање перформансама и професионални развој медијатора и арбитара, технологије које користе, како током медијације (интерно и за потребе извештавања), организација тима (састанци са члановима тима), улози у заједници.

Даљи састанци са медијаторима и арбитрима FMCS-а такође су били веома продуктивни, а делегација је сазнала о многим алатима и техникама које користе, које су врло напредне и модерне. Медијатори и арбитри FMCS-а поделили су недавне примере својих случајева, стављајући нагласак на важност изградње односа са синдикатима и заједницама, као и на свакодневну комуникацију с њима. Имали смо задовољство да слушамо искуства Дејвида Талера, шефа Међународних послова FMCS, Пита Свенсона, Менаџера Канцеларије за превенцију сукоба, Артура Прлстејна, Директора Канцеларије за арбитражне услуге у FMCS-у, (који је одржао прву обуку за арбитре у Србији пре 20 година) и многе друге. Специјална посета је организована Регионалној канцеларији FMCS-а у Њујорку, где смо слушали искуства Пита Донатела Менаџера операција Регион 1 (североисток САД), као и медијатора Нелсона Ривера и Карлоса Тате.

Поред FMCS, делегација је посетила и упознала се са надлежностима и праксом Националног одбора за посредовање, Националног одбора за радне односе и Комисије за једнаке услове запошљавања.

Делегацији је посебну част указао Њ.Е. Марко Ђурић, амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама који је организовао пријем и изразио заинтересованост и подршку за овај вид размене искустава и сарадњу између наше две земље.

Чланови делегације су били директор Агенције Ивица Лазовић, који је домаћине упознао са нашом праксом и начином организације, Драгана Андоновска, руководилац групе за правне послове, Милош Прокић, саветник у Агенцији, Јован Протић, ИЛО национални координатор за Србију и Јована Спаић Ердељан, менаџер пројекта ИЛО-а.

Ова посета је прва активност ка унапређењу сарадње између две агенције које деле многе сличности и послужиће као основа за подизање капацитета РАМРРС.