Активности

У Београду одржана регионална конференција Мреже агенција за мирно решавање радних спорова

08. 10. 2021.

Тродневна годишња регионална конференција Мреже агенција за мирно решавање радних спорова, одржана је у Београду од 6. до 8 октобра.

Конференцији су присуствовали директори агенција и других тела за мирно решавање радних спорова и миритељи и арбитри из Црне Горе, Румуније, Бугарске, Републике Северне Македоније, Албаније, Републике Српске (БиХ), Мађарске и Републике Србије.

Конференцију је отворила помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Сандра Грујичић, која је истакла да је решавање радних спорова на миран начин методама мирења и арбитраже велики цивилизацијски искорак и да је култура дијалога, толеранције, компромиса и разумевања велика вредност сама по себи у свим областима људског рада, а посебно у односима између радника, послодаваца и државе.

Регионална конференција окупила је више од 30 учесника из земаља Западног Балкана уз фокус на тему унапређења институција за мирно решавање радних спорова кроз поређење остварених перформанси и система за вођење поступака.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Републике Србије др Ивица Лазовић је говорио о ефектима измена и допуна Закона о мирном решавању радних спорова и даљим потребама за побољшањем, а такође је представио свим учесницима из региона предности информационог система за вођење поступака који постоји једино у нашој земљи.

Цео догађај је организован као део пројекта Employment and Social Affairs Platform 2 (ESAP 2) који представља регионални трогодишњи пројекат финансиран средствима Европске уније, а имплементиран од стране Међународне организације рада (ILO) и Регионалног савета за сарадњу.

Кроз ESAP 2 пројекат тим Међународне организације рада, између осталог, пружа подршку земљама Западног Балкана у унапређењу и развоју института мирног решавања радних спорова.