Активности

Учешће на обуци ЈУ “Агенције за мирно рјешавање радних спорова” Републике Српске

11. 02. 2022.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова учествовала је на обуци миритеља и арбитара ЈУ Агенције за мирно решавање радих спорова Републике Српске која је одржана у периоду од 09. до 11. фебруара 2022. године.

ЈУ Агенција за мирно решавање радих спорова Републике Српске организовала је специјалистичку обуку посвећену примени новог Закона о заштити од узнемиравања на раду и његовој примени у пракси. Имајући у виду делокруг Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, искуство од преко једне деценије у решавању случајева злостављања на раду, кроз размену искустава пружен је допринос миритељима и арбитрима Републике Српске.

Стручно усавршавање је отворио Велибор Микаћ директор ЈУ Агенције, а испред Међународне организације рада учествовали су Maria José Chamorro (стручњакиња за формализацију и родну равноправност), Ada Huibregtse (главна технича саветница, Платформа за запошљавање и социјална питања) Angela Du Plessis (медијатор/посредник). Из Министарства рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске говорили су Милорад Митровић и проф. др Рајко Кличковић, као и Радмила Пузић из инспекције рада. Такође су говорили и представници Савеза синдиката Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

О решавање радних спорова у Републици Србији и Закону о спречавању злостављања на раду Републике Србије говорио је директор Агенције Ивица Лазовић, а о злостављању на раду, искуствима из праксе, говорила је миритељка и арбитарка Дејана Спасојевић Иванчић.