Активности

Унапређени капацитети миритеља и арбитара након тродневног тренинга у Сокобањи

12. 02. 2024.

Обука за вештине јавног наступа и подизање видљивости Републичке агенције за мирно решавање радних спорова која је одржана од 7. до 9. фебруара 2024. године у Сокобањи имала је за циљ подизање капацитета комуникационих вештина миритеља и арбитара и запослених у Агенцији. Тродневна обука реализована је у оквиру пројекта “Обезбеђење адекватних жалбених механизама за раднике у аутомобилској, електро и текстилној индустрији“, који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ уз реализацију Међународне организације рада (МОР).

Овој обуци присуствовало је преко 60 учесника, миритеља, арбитара, запослених у Агенцији, као и директори и гости из агенције за мирно решавање радних спорова из региона, Републике Српске (Босне и Херцеговине) и Републике Северне Македоније. Ово је тек друга обука од оснивања Агенције која се реализује на масован начин и ван седишта, захваљујући финансијској и логистичкој подршци наведених пројектних партнера.

У делу програма који је реализовао предавач др Иван Јефтовић учесници су били у прилици да кроз интерактивне вежбе савладају вештине јавног наступа. Они су стављани у разне улоге типичне за радне спорове и подстицани да сагледају проблеме из свих углова. У другом делу програма присутнима је представљен приступ комуникацијама на стратешки начин од стране експерата из Агенције за комуникације и односе са јавношћу „PR Mind“ Маје Џелатовић и Соње Ненић Андреев. Током овог сегмента миритељи и арбитри су упознати са активностима које они сами могу да спроведу како би представили свој рад локалној зајединици, а што је један од важних комуникационих циљева Агенције.

Сви учесници ове одличне обуке су добили прилику да активно учествују у дискусијама, да дају своје коментаре и изнесу своја запажања, а све са циљем да се Агенција приближи што већем броју грађана и да буде и даље кључна институција за брзо, ефикасно и бесплатно решава радних спорова, од мобинга и дискриминације преко разних материјалних спорова до измене и примене колективног уговора.