Активности

Уручени сертификати МОР и плакете Агенције на завршној обуци

17. 12. 2021.

Дана 17. децембра одржана је завршна обука за миритеље и арбитре у 2021. години на којој су уручени сертификати Тренинг центра Међународне организације рада учесницима обуке од 6. до 8. октобра као и плакете за допринос развоја правног института мирног решавања радних спорова социјалним партнерима.

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова и правни институт мирног решавања радних спорова је у сталном развоју у нашој земљи, истакао је директор Агенције Ивица Лазовић, и нагласио да можемо да се похвалимо подршком социјалних партнера, пре свега репрезентативних синдиката и послодаваца, али и треће стране социјалног дијалога, Републике Србије, која допринос пружа пре свега преко Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Плакете су уручене председници Уједињених гранских синдиката „Независност“, Чеданки Андрић, председнику Савеза самосталних синдиката Србије Љубисаву Орбовићу и председнику Уније послодаваца Србије Милошу Ненезићу. Уручење плакета је планирано и ресорној министарки за рад професорки докторки Дарији Kисић Тепавчевић која је спречена да присуствује на данашњем скупу, те ће њој плакета бити уручена накнадно, а у име професорке Кисић Тепавчевић присутнима се обратила државна секретарка др Стана Божовић. Она је поздравила учеснике и нагласила значај правног института мирног решавања радних спорова као великог цивилизацијског достигнућа.

У наставку обуке миритељима и арбитрима говорио је национални координатор Међународне организације рада господин Јован Протић, а након њега је први блок обуке одржао проф. др Бојан Урдаревић. Представница ИДЦ Милена Шошкић је упознала присутне са планираним активностима у наредном периоду. О решавању конфликата са психолошког аспекта говорила је Александра Станковић, а о најновијој судској пракси говорила је судија Уставног суда Лидија Ђукић.