Активности

Већи капацитет миритеља и арбитара за поступке у приватном сектору након тродневног тренинга на Тари

18. 05. 2023.

У циљу подизања и јачања капацитета миритеља, арбитара и Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, одржан је тродневни тренинг и обука у хотелу Оморика на Тари, у периоду од 14. до 17. маја 2023. године. Ово је највећи до сада организовани тренинг и први ван Београда, а реализован је захваљујући подршци Међународне организација рада (ILO) у оквиру пројекта који представља део „Иницијативе за глобалну солидарност“ Немачке развојне сарадње, коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Најмасовнијој обуци и тренингу од оснивања Агенције присуствовало је преко 70 учесника, миритеља, арбитара, запослених у Агенцији, као и директори и гости из Агенције за мирно решавање радних спорова из Црне Горе и Агенције за мирно решавање радних спорова из Републике Српске (Босне и Херцеговине).

Првог дана је одржан тренинг “Kомуникација у решавању конфликата од треће стране“, вођен од стране центра „H.art“, другог дана је одржана обука „Међународна перспектива индустријских спорова и мирног решавања радних спорова за миритеље и арбитре – пример Немачке“, вођен од стране Michaelа Drierа, а трећи дан је одржан тренинг „Подизање видљивости кроз директну комуникацију и медије“, вођен од стране Андре Брбаклић експерта за односе са јавношћу. Учесници су били у прилици да кроз интерактивне тренинге и обуке које су укључивале симулације реалног окружења и активан рад у групама унапреде своје комуникационе вештине и сагледају могућности за повећање видљивости института мирног решавања радних спорова у приватном сектору. Миритељи и арбитри су кроз ове тренинге добили алате који им омогућавају да на бржи и ефикаснији начин решавају конфликте настале поводом радних спорова. Истовремено, упознати су са методама које им могу помоћи да буду препознати као неко ко може помоћи запосленима и послодавцима, у срединама из којих долазе, да настале спорове реше вансудским путем.

Другог дана обуке Michael Drier адвокат, специјализован за колективно посредовање и преговарање у сложеним споровима социјалних партнера, из Хамбурга, све присутне упознао је са историјатом и начином колективног преговарања, системом разрешења конфликта и системом решавање жалби у Немачкој. Посебан сегмент је посвећен подизању капацитета Агенције за примену новог Закона о дужној пажњи у ланцима снабдевања и значају овог прописа за приватан сектор у Србији.

Овај тренинг је резултирао са више корисних закључака који ће унапредити капацитет Агенције и њених миритеља и арбитара за приступ и решавање радних спорова у приватном сектору.