Агенција у медијима

РТС - Положај радника у доба пандемије, борба за свако радно место

У знак сећања на дан када су радници у Чикагу 1886. године штрајком и протестима почели борбу за осмочасовно радно време, установљен је Међународни празник рада Први мај. Другу годину за редом обележен је у сенци пандемије коронавируса уз бригу колико ће она утицати на положај радника. У Србији тај утицај је ублажен и са три пакета помоћи државе кроз уплате минималне зараде и гаранције за кредите.

Прочитајте целу вест на: https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4356429/polozaj-radnika-u-doba-pandemije.html

РТС - Мирно решавање спорова - ко су миритељи и арбитри, а шта је квази суђење

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова недавно је обележила 15 година постојања, а за то време радила је на око 20.000 спорова. Директор Агенције за мирно решавање радних спорова Ивица Лазовић објашњава за РТС да се спорови пред Агенцијом решавају кроз два метода - мирење и арбитражу.

Прочитајте целу вест на: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4316891/mirno-resavanje-sporova.html

ТВ Пинк - На који начин се решавају радни спорови пред Агенцијом, а на који пред судом

ТВ Канал 9 - Обележено 15 година рада Агенције

Б92 - Представљање Агенције

Студио Б - За пет година 5.077 позива због злостављања на раду

Радио Београд 202 - Мобинг

Како као друштво, а како као појединци реагујемо на мобинг?

Прочитајте целу вест на: https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/25/beograd-202/4261253/mobing.html

Б92 - Како доћи до заштите од злостављања на раду

Два су начина заштите. Један је регулисан Законом о спречавању злостављања на раду. Други начин је регулисан Законом о мирном решавању радних спорова који примењује управо Агенција за мирно решавање радних спорова.

Прочитајте целу вест на: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=02&dd=14&nav_id=1811836

РТС - Шта је све мобинг

Чест облик злостављања на послу је такозвани синдром празног стола – ситуација у којој претпостављени неоправдано не дају радна задужења запосленом. На злостављање на послу подједнако се жале радници у јавном и приватном сектору, показују подаци Агенције за мирно решавање радних спорова. Код готово половине се испоставило да је реч о мобингу, а код многих да су им повређена друга радна права.

Прочитајте целу вест на: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3888450/mobing-prava-rad

РТС - Како радници и послодавци могу да се помире

Отказ уговора о раду, остваривање права на годишњи одмор, исплате зараде, исплате отпремнине при одласку у пензију или јубиларне награде, дискриминација и злостављање на раду... Све су то случајеви којима се бави Агенција за мирно решавање радних спорова.

Прочитајте целу вест на: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3735003/kako-radnici-i-poslodavci-mogu-da-se-pomire.html