Aktivnosti

Druga Konferenciji o žalbenim mehanizmima održana u Novom Sadu

15. 11. 2023.

Druga po redu Konferencija o žalbenim mehanizmima održana je u 15. novembra 2023. godine u Novom Sadu. Pred velikim brojem predstavnika sindikata i poslodavaca predstavljene su mogućnosti za zaštitu radnih prava pred Agencijom kao eksternim mehanizmom zaštite. Konferencija je organizovana u okviru projekta koji predstavlja deo „Inicijative za globalnu solidarnost“ Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) u Srbiji.

Prisutne je sa radom, nadležnostima Agencije i mogućnostima za pokretanje postupka upoznao Miloš Prokić, savetnik u Agenciji. U svom izlaganju on se posebno osvrnuo na prednosti koji institut mirnog rešavanja radnih sporova nosi sa sobom i ukazao na potrebu rasterećenja sudova pred kojima se u proseku u toku godine pokrene oko 40.000 ovakvih sporova. U nastavku, učesnici su bili u prilici da postavljaju pitanja i učestvuju u diskusiji.

Pored predstavnika Agencije na skupu su govorili i predstavnici vodećih sindikata, predstavnica kabineta Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i mnogi drugi.