Aktivnosti

Efikasnija zaštita prava radnika iz Nišavskog okruga nakon potpisivanja sporazuma sa Regionalnom ombudsmankom

31. 01. 2024.

Republička Agencija za mirno rešavanje radnih sporova potpisala je u sredu, 31. januara 2024. godine, u Gradskoj kući u Nišu, Sporazum o saradnji sa Kancelarijom Regionalnog ombudsmana u Nišu. Sporazum su potpisali Regionalni ombudsman u Nišu Katarina Mitrovski i direktor Agencije dr Ivica Lazović. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski.

Direktor Agencije dr Ivica Lazović pohvalio je ovom prilikom prepoznavanje značaja instituta mirnog rešavanja radnih sporova koje su građani Niša i okoline pokazali kroz veliki broj postupaka koji su vodili pred Agencijom. Istovremeno Lazović je izneo konstataciju da je potrebna stalna promocija vansudskih mehanizama zaštite prava radnika kako bi što veći broj ljudi bio upoznat sa prednostima koje oni nose. On je prisutnima predstavio rad i nadležnosti Agenije, osvrnuvši se i na rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da će sporazum građanima omogućiti brže, lakše i efikasnije rešavanje radnih sporova uz pomoć miritelja i arbitara bez sudskih postupaka dok će zaposleni dobiti veći stepen zaštite prava na lokalu. Regionalna ombudsmanka u Nišu Katarina Mitrovski je navela da će vođenje sporova pred Agencijom predstavljati veliku uštedu i za Grad i za pojedince.