Aktivnosti

Međunarodno stručno savetovanje Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje

21. 09. 2021.

XXIII stručno-naučno savetovanje Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje, održano je na Zlatiboru od 15. do 18. septembra 2021 godine, sa osnovnom temom savetovanja “Izazovi savremenog radnog zakonodavstva”. Savetovanje su otvorili prof. dr Predrag Jovanović predsednik Udruženja, Jovan Protić, predstavnik Međunarodne organizacije rada i dr Ivica Lazović, direktor Agencije, a specijalni gost na otvaranju je bila prof. dr Darija Kisić Tepavčević kao prvi resorni ministar koji je posetio ovo savetovanje.

Prof. dr Kisić Tepavčević je naglasila da je doprinos Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje od velikog značaja za unapređenje radnih i socijalnih prava, o čemu svedoči i tradicija od 23 godine postojanja i rada i izrazila punu podršku radu Udruženja. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja spremno je za sve izazove kada je u pitanju radno pravo, a saradnja sa strukom je od velikog značaja u prevazilaženju tih izazova, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević. U radu Međunarodnog savetovanja Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije učestvovala je i pomoćnica ministra u Sektoru za rad i zapošljavanje prof. dr Sandra Grujičić.

Direktor Agencije dr Ivica Lazović je izložio referat o izazovima za radno zakonodavstvo u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova u kome je naglasio veliki značaj da bude prepoznata mogućnost za mirno rešavanje radnih sporova u novim propisima kojima se uređuju različite oblasti vezane za rad, kao što je štrajk ili sezonski rad. Takođe, istaknuta je i mogućnost daljeg unapređenja pravnog instituta mirnog rešavanja radnih sporova kroz unapređenje važećih zakonskih rešenja u pogledu uvođenja dvostepenosti u postupke, obaveznosti i posredovanja kao metode za rešavanje radnih sporova.

Tematske oblasti Savetovanja pokrile su celokupnu materiju radnog prava kroz prizmu svih radnopravnih instituta i prakse u rešavanju radnih sporova (sudski i vansudski metodi). Referenti, moderatori i drgi nosioci aktivnosti bili su ugledni stručnjaci iz zemlje i inostranstva (profesori radnog prava sa svih naših univerziteta kao i sa prestižnih univerziteta u regionu, eminentne sudije sa svih sudskih instanci, eksperti koji rade na kreiranju i praćenju zakonskih akata, drugi stručnjaci angažovani u državnim ustanovama i organima, reprezentativnim sindikalnim organizacijama, arbitri i miritelji Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, advokati i drugi).