Aktivnosti

Održana Prva interaktivna obuka za miritelje i arbitre

22. 03. 2022.

Dana 22. marta održana je Prva interaktivna obuka za miritelje i arbitre u 2022. godini. Na otvaranju obuke uručena je plaketa za doprinos razvoju pravnog instituta mirnog rešavanja radnih sporova resornoj ministarki prof. dr Dariji Kisić.

Prof. dr Kisić čestitala je miriteljima i arbitrima na dosadašnjim uspesima u radu, navodeći da korist od njihovog rada imaju svi, od zaposlenih, poslodavaca, do celog društva i države. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržalo je ideju da se proširi mreža miritelja i arbitara na teritoriji cele Republike Srbije i izrazila je zadovoljstvo što sada imamo ukupno 92 miritelja i arbitara, od kojih su mnogi izabrani za gradove gde ih nikada ranije nije bilo.

Direktor Agencije dr Ivica Lazović zahvalio je ministarki Kisić i Ministarstvu na podršci Agenciji i doprinosu u promovisanju mirnog rešavanja radnih sporova. Kako je dodao, Ministarstvo je Agenciju uključilo u izradu seta novih propisa na kojima se radi, čime se još više promoviše ovaj institut.

U nastavku obuke miriteljima i arbitrima o tehnikama i taktikama pregovaranja govorio je prof. dr Senad Jašarević sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zatim je nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada gospodin Jovan Protić prisutne upoznao o aktivnostima ove organizacije. Nakon prvog bloka, panel diskusiju o sudskoj praksi u oblasti radnih sporova vodile su sudije dr Bojan Božović i Vesna Dušić iz Novog Sada, kao i Mila Lazić iz Kragujevca. O veštinama posredovanja govorila je prof. dr Vera Despotović, edukator i posrednik.