Aktivnosti

Design image
Povratak na naslovnu stranu

Održana Regionalna godišnja konferencija mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova

06. 07. 2018.

Regionalna godišnja konferencija mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova u organizaciji Međunarodne organizacije rada, uz podršku Generalnog direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije održana je od 4. do 6. jula 2018. godine u Aranđelovcu.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici tela za mirno rešavanje radnih sporova iz regiona i to: Nacionalnog instituta za mirenje i arbitražu (Bugarska), Direkcije za socijalni dijalog (Rumunija), Agencije za mirno rešavanje radnih sporova (Crna Gora),  Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Udruženja profesionalnih medijatora i arbitara u radnim sporovima (Republika Makedonija), kao i predstavnici i eksperti  Međunarodne organizacije rada, Federalne službe za posredovanje i mirenje iz Sjedinjenih Američkih Država i projekta „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ (ESAP).

Tokom višednevnog rada, predstavljene su politike zemalja učesnica u ovoj oblasti, raspravljalo se o iskustvima u radu nacionalnih agencija za mirno rešavanje radnih sporova, o efikasnijem uključivanju posredovanja odnosno medijacije u rešavanje radnih sporova, sa ciljem unapređenja socijalnog dijaloga, usklađivanja prakse i manjeg opterećenja sudova. Predstavljena je i ESAP baza studija slučajeva zemalja učesnica konferencije koja ima za cilj razmenu iskustava i unapređenje veština i znanja miritelja i arbitara u radnim sporovima.

Izneta je i ocena stanja u oblasti mirnog rešavanja radnih sporova u Republici Srbiji, normativnog okvira za delovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, predstavljeni su postignuti rezultati i uočeni problemi u praksi. Poseban značaj dat je ulozi socijalnog dijaloga, odnosno reprezentativnih socijalnih partnera u kreiranju i implementaciji politike mirnog rešavanja radnih sporova.

Poslednjeg dana konferencije gospodin Skot Bekenbou zamenik direktora Federalne službe za posredovanje i mirenje iz Sjedinjenih Američkih Država održao je predavanje na kome su prisustvovali i miritelji i arbitri Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Gost iz SAD je sve prisutne upoznao sa istorijatom, organizacijom i načinom rada Federalne službe za posredovanje i mirenje i predstavio je više studija slučajeva.

Na kraju konferencije, uručene su plakete u znak zahvalnosti za organizaciju skupa i promociju instituta mirnog rešavanja radnih sporova Skotu Bekenbouhu zameniku direktora Federalne službe za posredovanje i mirenje, Suzan Nilsen glavnom tehničkom savetniku ESAP projekta, Kristini Miheš, višem savetniku za socijalni dijalog u Međunarodnoj organizaciji rada i ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću.

Ministar Đorđević je u obraćanju prisutnima rekao da Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima vodeću ulogu u procesu harmonizacije odnosa na relaciji zaposleni – poslodavac – država, kao jedina specijalizovana institucija za radno-pravne sporove i da kao takva ima punu podršku Ministarstva i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Ministar je zahvalio miriteljima i arbitrima na dosadašnjim uspesima u radu i naporima koje ulažu u afirmisanje i vidljivost instituta mirnog rešavanja sporova.