Aktivnosti

Održana završna obuka za miritelje i arbitre

25. 12. 2023.

Druga po redu interaktivna i ujedno završna obuka za miritelje i arbitre u ovoj godini održana je 25. decembra 2023 godine u Palati „Srbija“. Obuci su pored velikog broja miritelja i arbitara prisustvovali i socijalni partneri i predstavnici Međunarodne organizacije rada.

Skup je otvorio direktor Agencije dr Ivica Lazović koji se zahvalio miriteljima i arbitrima na kontinuranoj spremnosti na usavršavanje i redovnim posetama svim obukama koje Agencija organizuje. On je iskoristio priliku da pristutne upozna sa trenutnim dešavanjima u Agenciji i ujedno najavio buduće korake u radu.

Sa aktuelnom sudskom praksom u oblasti radnih sporova miritelje i arbitre upoznali su Nebojša Đuričić, sudija Višeg suda u Beogradu, Vesna Dušić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i dr Bojan Božović, sudija Višeg suda u Novom Sadu. U nastavku, izuzetno predavanje na temu kolektivnog pregovaranja održao je prof. dr Senad Jašarević sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji je poseban akcenat stavio na trenutno aktuelne slučajeve vođenja kolektivnih pregovora u svetu i kod nas ukazujući na dobre i loše prakse.

Na kraju, organizovana je panel diskusija članova Stalnog radnog tela za kolektivno pregovaranje i mirno rešavanje radnih sporova Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije a na temu kolektivnog pregovaranja i mogućnost doprinosa Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova kolektivnom pregovaranju. Panelisti, među kojima su bili predstavnici oba reprezentativna sindikata Aleksandar Marković iz SSSS i Dragica Mišljenović iz UGS „Nezavisnost“, kao i Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca, pokušali su da kroz analizu i diskusiju utvrde na koji način može da se prevaziđe kriza i podigne svest o potrebi za kolektivnim pregovaranjem. Miritelji i arbitri su bili u prilici da postavljaju pitanja i da aktivno učestvuju u razgovoru.