Aktivnosti

Organizovana radionica MOR-a za primenu nove metodologije samoprocene

05. 04. 2023.

Međunarodna organizacija rada (MOR) je započela razvoj metodologije za pružanje tehničke pomoći u prevenciji i rešavanju radnih sporova, kako bi poboljšala pristup pravdi u oblasti rada svojim članicama. Dana 5. i 6. aprila 2023. godine organizovana je radionica za primenu nove metodologije samoprocene u Beogradu.

Radionicu su vodili Kristina Miheš, Šef odseka za zakon o radu i reforme i Valeri Van Goethem, Specijalista radnog prava Međunarodne organizacije rada. Na radionici su učestvovali predstavnici Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata i UGS „Nezavisnost“, miritelji i arbitri, eksterni eksperti i većina zaposlenih u Agenciji.

Jedan od glavnih ciljeva radionice je korišćenje dijagnostičkog alata razvijenog od strane MOR-a, za samoprocenu vansudskih institucija za prevenciju i rešavanje sporova. Predviđeno je da će ovaj dijagnostički alat pomoći državi i socijalnim partnerima u proceni i razumevanju trenutne situacije, u indentifikovanju potencijalnih mogućnosti i izazova, kao i u zajedničkom osmišljavanju mera za njihovo rešavanje. Takođe, ovaj dijagnostički alat će pomoći i MOR-u u efikasnijem prilagođavanju i usmeravanju svoje tehničke pomoći u skladu sa potrebama indentifikovanim od strane nacionalnih tripartitnih konstituenata.