Aktivnosti

Potpisan je sporazum između predstavnika poslodavaca i sindikata u kompaniji „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca

21. 04. 2010.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je u svom dosadašnjem radu uspešno rešila preko 3668 individualnih, preko 43 kolektivnih radnih sporova, od čega je 30 od opšteg interesa.

Dana 21.04.2010. godine potpisan je sporazum između predstavnika poslodavaca i sindikata u kompaniji „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i miritelja Prof. dr Živka Kulića. Spor je nastao zbog obustave rada od strane zaposlenih sa zahtevom prestanka otpuštanja zaposlenih radnika, povećanje plate, kao i poštovanje kolektivnog ugovora. Sporazumom, koji je inače po Zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova ima snagu izvršne odluke, je predviđeno isključivo dobrovoljan odlazak zaposlenih uz stimulativnu otpremninu, isplata jednokratne pomoći svim zaposlenima u iznosu od 25.000,00 din. dok je odluka o povećanju plata odložena za septembar, po izvršenoj analizi poslovanja preduzeća.

Ovaj postupak je još jednom pokazao prednost mirnog rešavanja radnih sporova pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, čime se sprečava višemilionska materijalna šteta koju bi trpeli i poslodavac i zaposleni.