Aktivnosti

Predstavljeni rezultati projekta „Zajednički poduhvati socijalnih partnera za povećanje vidljivosti instituta mirnog rešavanja radnih sporova“

08. 07. 2022.

Na završnoj konferenciji pod nazivom „Razmena primera dobre prakse o metodama mirnog rešavanja radnih sporova“, koja je održana 08. jula 2022. godine u Beogradu, u Palati Srbija, predstavljeni su rezultati projekta „Zajednički poduhvati socijalnih partnera za povećanje vidljivosti instituta mirnog rešavanja radnih sporova“. Projekat realizuje Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju, u partnerstvu sa Ujedinjenim granskim sindikatom NEZAVISNOST, Unijom poslodavaca Srbije i Savezom samostalih sindikata Srbije, uz podršku Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, a uz finansijsku podršku Međunarodnog Olof Palme Centra.

Konferenciju je otvorio Mirko Janić, državni sekretar u Ministarstu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Direktor Agencije, dr Ivica Lazović, predstavio je prisutnima rezultate dosadašnjeg rada uz osvrt na sve veću prepoznatljivost Agencije među zaposlenima, sindikatima i poslodavcima u slučaju nastanka radnog spora. Na konferenciji su govorili i predstavnici Inicijative za razvoj i saradnju, Međunarodnog Olof Palme Centra, UGS Nezavisnost, Saveza samostalnih sindikata Srbije kao i Unije poslodavaca Srbije.

Zahvaljući podršci SOLIDAR mreže u okviru projekta Ostvarivanje socijalne Evrope za sve, a koji finansira Evropska Komisija, učesnici su bili u prilici da kroz primere dobre prakse iz Italije, Španije i Albanije saznaju nešto više o uporednoj praksi u cilju sagledavanja njihove primene u društveno normativni okvir Republike Srbije, a sve u cilju jačanja socijalnog dijaloga i zaštite socijalno-ekonomskih prava građana.