Aktivnosti

Rad Agencije predstavljen na završnoj konferenciji ESAP2 projekta u Tirani

07. 12. 2023.

Dvodnevna konferencija Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova sa temom „Inovacije, učenje, akcija: Odgovori na formalizaciju i poboljšane radne uslove“ održana je u Tirani, Republika Albanija, od 5-6 decembra 2023. godine. Konferencija je okupila veliki broj predstavnika institucija iz Srbije, Albanije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije koje se bave mirnim rešavanjem radnih sporova i inspekcijskim poslovima, zapošljavanjem i radnim odnosima kao i predstavnike sindikata. Takođe, na skupu su učestvovali i visoki zvaničnici Međunarodne organizacije rada i predstavnici akademskog sektora iz Nemačke, Belgije i Grčke.

Skup su otvorili Ada Huibregtse, glavni tehnički savetnik (MOR), Claire Harasty, Direktor DWCT/CO iz Budimpešte (MOR), Fiona McCluney, UN koordinator iz Albanije i Olta Manjani zamenik ministra ekonomije i finansija Republike Albanije.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije dr Ivica Lazović, je bio jedan od panelista koji je govorio o radu Agencije i značaju projekta ESAP2 kao katalizatoru regionalne saradnje. On je istakao dobrobiti koje stvaranje Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima za sve članove mreže. Takođe ukazao je na to koliko je važna razmena iskustava sa kolegama iz regiona i da je to put kojim moramo da idemo i u budućnosti kako bismo ostvarili napredak.

Značajna pažnja konferencije usmerena je i na potrebu razvoja regionalne saradnje u oblasti izgradnje i unapređenja socijalnog dijaloga. Takođe, učesnici su se bavili i pitanjima uloge i uticaja digitalizacije i veštačke inteligencije na radne odnose, zatim reformama u politici minimalnih zarada, pitanjima sezonskog i neformalnog rada, kao i temom bezbednosti i zdravlja na radu.

Ceo događaj je organizovan kao deo projekta Employment and Social Affairs Platform2 (ESAP 2), koji predstavlja regionalni projekat finansiran sredstvima Evropske unije, a implementiran od strane Međunarodne organizacije rada (ILO) i Regionalnog saveta za saradnju. Kroz ESAP 2 projekat tim Međunarodne organizacije rada, između ostalog, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u unapređenju i razvoju instituta mirnog rešavanja radnih sporova.