Aktivnosti

Design image
Povratak na naslovnu stranu

Republika Srbija domaćin Regionalne godišnje konferencije kojoj prisustvuje i Savezna služba za posredovanje i mirenje iz SAD

31. 05. 2018.

Regionalna godišnja konferencija mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova u organizaciji Međunarodne organizacije rada, uz podršku Generalnog direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije održaće se od 3. do 6. jula 2018. godine u Hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu. Ova Konferencija je finansirana sredstvima projekta „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ (ESAP), koji sprovode Savet za regionalnu saradnju Evropske komisije i Međunarodna organizacije rada.

Regionalna godišnja konferencija agencija za mirno rešavanje radnih sporova je najznačajniji događaj u ovoj oblasti ove godine i predstavlja nastavak regionalne saradnje između zemalja potpisnica Memorandum o razumevanju i saradnji na prevenciji i rešavanju radnih sporova. Na Regionalnoj godišnjoj konferenciji će učestvovati predstavnici Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Nacionalnog instituta za mirenje i arbitražu (Bugarska), Agencije za mirno rešavanje radnih sporova (Crna Gora),  Udruženja profesionalnih medijatora i arbitara u radnim sporovima (Republika Makedonija), Direkcije za socijalni dijalog (Rumunija), Ministarstva za socijalnu zaštitu i omladinu (Albanija), kao i predstavnici reprezentativnih socijalnih partnera u regionu, eksperti MOR-a i projektni eksperti.

Na Konferenciji će kao specijalni gost prisustvovati zamenik direktora Savezne službe za posredovanje i mirenje iz Sjedinjenih Američkih Država (Federal Mediation and Conciliation Service) gospodin Skot Bekenbouh (Scot Beckenbaugh). On će 6. jula održati predavanje na kome će prisustvovati i miritelji i arbitri Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Ovo je prvi put da jedan visoki zvaničnik Savezne službe za posredovanje i mirenje iz SAD-a gostuje u regionu na Konferencijama ovog tipa, a njegov značaj je i u razmeni iskustava imajući u vidu da se institut mirnog rešavanja radnih sporova prvo razvio u SAD-u.

Posebna važnost konferencije se ogleda u činjenici da će predstavljati događaj koji će okupiti eksperte iz celog regiona i stvoriti uslove za intezivniju saradnju i omogućiti im neposrednu razmenu relevantnih iskustava, informacija i primera dobre prakse.