Aktivnosti

Treća Konferenciji o žalbenim mehanizmima održana u Valjevu

06. 12. 2023.

Treća po redu Konferencija o žalbenim mehanizmima, organizovana u okviru projekta koji predstavlja deo „Inicijative za globalnu solidarnost“ Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) u Srbiji, održana je 06. decembra 2023. godine u Valjevu. Konferencija je okupila predstavnike vodećih sindikata, ali i poslodavce iz ovog regiona.

Prisutne je sa institutom mirnog rešavanja radnih sporova, kao eksternim mehanizmom koji dobija ulogu kada se iscrpe svi interni mehanizmi rešavanja nastalih sporova u okviru kompanija, upoznala Dragana Andonovska, rukovodilac Grupe za pravne i stručne poslove u Agenciji. Ona je predstavila nadležnosti Agencije, sa posebnim osvrtom na mobing, ali i ukazala na prednosti koje rešavanje sporova pred Agencijom ima u odnosu na sudski postupak. Učesnici si bili u prilici da postave pitanja i reše sve nedoumice vezane za vođenje postupka pred Agencijom.

Pored predstavnika Agencije, na Konferenciji su govorili i predstavnici vodećih sindikata, predstavnik kabineta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i mnogi drugi.