Aktivnosti

U Beogradu održana regionalna konferencija Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova

08. 10. 2021.

Trodnevna godišnja regionalna konferencija Mreže agencija za mirno rešavanje radnih sporova, održana je u Beogradu od 6. do 8 oktobra.

Konferenciji su prisustvovali direktori agencija i drugih tela za mirno rešavanje radnih sporova i miritelji i arbitri iz Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Republike Severne Makedonije, Albanije, Republike Srpske (BiH), Mađarske i Republike Srbije.

Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Sandra Grujičić, koja je istakla da je rešavanje radnih sporova na miran način metodama mirenja i arbitraže veliki civilizacijski iskorak i da je kultura dijaloga, tolerancije, kompromisa i razumevanja velika vrednost sama po sebi u svim oblastima ljudskog rada, a posebno u odnosima između radnika, poslodavaca i države.

Regionalna konferencija okupila je više od 30 učesnika iz zemalja Zapadnog Balkana uz fokus na temu unapređenja institucija za mirno rešavanje radnih sporova kroz poređenje ostvarenih performansi i sistema za vođenje postupaka.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije dr Ivica Lazović je govorio o efektima izmena i dopuna Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova i daljim potrebama za poboljšanjem, a takođe je predstavio svim učesnicima iz regiona prednosti informacionog sistema za vođenje postupaka koji postoji jedino u našoj zemlji.

Ceo događaj je organizovan kao deo projekta Employment and Social Affairs Platform 2 (ESAP 2) koji predstavlja regionalni trogodišnji projekat finansiran sredstvima Evropske unije, a implementiran od strane Međunarodne organizacije rada (ILO) i Regionalnog saveta za saradnju.

Kroz ESAP 2 projekat tim Međunarodne organizacije rada, između ostalog, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u unapređenju i razvoju instituta mirnog rešavanja radnih sporova.