Aktivnosti

Učešće na obuci JU “Agencije za mirno rješavanje radnih sporova” Republike Srpske

11. 02. 2022.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova učestvovala je na obuci miritelja i arbitara JU Agencije za mirno rešavanje radih sporova Republike Srpske koja je održana u periodu od 09. do 11. februara 2022. godine.

JU Agencija za mirno rešavanje radih sporova Republike Srpske organizovala je specijalističku obuku posvećenu primeni novog Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu i njegovoj primeni u praksi. Imajući u vidu delokrug Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, iskustvo od preko jedne decenije u rešavanju slučajeva zlostavljanja na radu, kroz razmenu iskustava pružen je doprinos miriteljima i arbitrima Republike Srpske.

Stručno usavršavanje je otvorio Velibor Mikać direktor JU Agencije, a ispred Međunarodne organizacije rada učestvovali su Maria José Chamorro (stručnjakinja za formalizaciju i rodnu ravnopravnost), Ada Huibregtse (glavna tehniča savetnica, Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja) Angela Du Plessis (medijator/posrednik). Iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske govorili su Milorad Mitrović i prof. dr Rajko Kličković, kao i Radmila Puzić iz inspekcije rada. Takođe su govorili i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

O rešavanje radnih sporova u Republici Srbiji i Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu Republike Srbije govorio je direktor Agencije Ivica Lazović, a o zlostavljanju na radu, iskustvima iz prakse, govorila je miriteljka i arbitarka Dejana Spasojević Ivančić.