Aktivnosti

Unapređena saradnja sa Nacionalnim institutom za mirenje i arbitražu nakon dvodnevne posete Republici Bugarskoj

17. 06. 2023.

Na inicijativu direktora Nacionalnog instituta za mirenje i arbitražu Republike Bugarske (NIPA) Vladimira Bojažijeva, organizovana je poseta predstavnika Agencije ovoj instituciji od 14. do 16. juna. Nacionalni institut za mirenje i arbitražu (NIPA) je pozvao predstavnike Agencije na sastanak u Sofiju radi razmene iskustava i razgovora o budućim strategijama zajedničke saradnje.

Sastanak je imao za cilj identifikovati sličnosti i razlike u postupcima rešavanja radnih sporova između dve institucije, kao i markiranje oblasti i mogućnosti za korišćenje iskustva iz prakse rešavanja radnih sporova, a posebno zbog postizanja dogovora o specifičnim aktivnostima koje će biti obuhvaćene u potencijalnom zajedničkom projektu u okviru INTERREG VI-A IPA programa Bugarska-Srbija 2021-2027.

U okviru posete je održana jednodnevna radionica 15. juna 2023. godine „Rešavanje radnih sporova – partnerstvo za znanje i najbolje prakse“. Ovu radionicu je kao specijalni gost otvorio Nj.E. Željko Jović, ambasador Republike Srbije u Republici Sofiji, čime je celom dogagađaju dat posebni značaj. Na celodnevnoj radionici obrađena su mnoga važna pitanja, od pregleda industrijskih odnosa i kolektivnog pregovaranja u dve države, do međusobnih odgovora na postavljena preliminarna pitanja o organizaciji, strukturi, funkcijama i aktivnostima Agencije i Instituta, konkretnih postupaka mirenja ili posredovanja i arbitraže u rešavanju radnih sporova, regulatornog okvira i izazova u praksi, do statistike postupaka rešavanja sporova. Pored direktora Bojažijeva i Lazovića, o praksi su govorili prof. dr Krasimira Sredkova, član Nadzornog odbora NIPA i predsednica Bugarskog udruženja za radno pravo i socijalnu sigurnost, prof. dr Bojan Urdarević, miritelj i predsednik Udruženja za radno pravo i socijalno osiguranje Srbije, prof. dr Valeri Apostolov, predsednika Nadzornog odbora NIPA, prof. dr Emil Mingov, zamenik predsednika Nadzornog odbora NIPA, prof. dr Sanja Škorić i prof. dr Dejan Logarušić miritelji Agencije.

Drugi dan boravka u Republici Bugarskoj organizovana je poseta Nacionalnom institutu za mirenje i arbitražu Republike Bugarske, gde je delegacija Agencije upoznata sa radom ovog tela koje je ove godine obeležilo 20 godina postojanja, a osnovano je za rešavanje isključivo kolektivnih radnih sporova, broji 12 osoba, od kojih su 7 stručnjaka, 3 specijalista i 2 osobe su rukovodioca. Tom prilikom, direktori dve institucije su dogovorili i zajedničku saradnju i nastup u ogviru predstojećeg projekta INTERREG VI-A IPA programa Bugarska-Srbija 2021-2027. Projekat INTERREG VI-A IPA Bugarska-Srbija 2021-2027 je program prekogranične saradnje finansiran od strane Evropske unije sredstvima iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA III) i podrazumeva više oblasti finansiranja, a jedna od njih je i dostojanstveni rad i zaštita radnih prava. Na sastanku je dogovoren i predložen niz aktivnosti u ovom pravcu, kao i uzvratna poseta delegacije NIPA Agenciji u Beogradu.

Ova poseta je bila od velikog značaja za međusobno upoznavanje i postavljanje temelja za predstojeću znatno bližu saradnju.